Stubb: EL vajab senisest tugevamat energiapoliitikat

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasikompressorjaam Orlovkas Ukraina-Rumeenia piiri lähedal.
Gaasikompressorjaam Orlovkas Ukraina-Rumeenia piiri lähedal. Foto: AFP / Scanpix

Soome välisminister Alexander Stubbi sõnul viitab Vene-Ukraina gaasisõda vajadusele tugevdada Euroopa Liidu energiapoliitikat.


ELi energiapoliitika on liiga palju seotud rahvuslike otsustega, Euroopa jaoks on gaasitüli Stubbi sõnul aga õpetlik, vahendas YLE.

«Euroopa Liidu seisukohast vaadates on siin üks õppetund ja nimelt see, et me vajame ühtset energiapoliitikat,» ütles ta ja lisas, et energiapoliitika ei saa olla puhtalt rahvuslik.

«Me oleme 27 riigist koosnev ühendus. Ma ei arva, et need energialahendused, mida ELi tasemel on seni tehtud, ulatuvad piisavalt kaugele. Minu arvates on liiga palju rahvusriikidekeskset mõtlemist. Peaks olema rohkem ELi hõlmavat mõtlemist.»

Ühe võimaliku variandina tõi Stubb välja alternatiivsete gaasitorustike ehitamise ja seda ka Vene gaasi jaoks.

Teise ideena pakkus ta välja energiaallikate kasutamise mitmekesistamist kogu Euroopas pluss ühtne energiapoliitika.

Nende abinõude eesmärgiks oleks vältida liigset sõltuvust Venemaast.

Mõned vaatlejad on oletanud, et Venemaa püüab Ukrainaga puhkenud tüli kaudu vahetada Ukraina juhtkond venemeelsete vastu välja.

Stubb on selles osas aga ettevaatlik. «Motiive on meil kindlasti kõigil ühes või teises suunas, kuid nüüd ma sellest nii tõsist motiivi ei näe,» selgitas ta.

Samuti väljendas ta kahtlust, kas Venemaa üldse soovis praegust gaasitüli Ukrainaga.

Välisminister rääkis, et mõistab mõningal määral Venemaa seisukohti antud küsimuses.

«Mõistan seda vaatenurka, et kui tõepoolest midagi ostetakse ehk praegusel juhul gaasi ja arveid ei maksta. Siis on mõistetav, miks selliselt käitutakse,» rääkis Stubb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles