Hiinat raputab suur kullaskandaal (2)

Liina Laks
Copy
Kuld
Kuld Foto: NEIL HALL/Reuters

Hiina börsifirma laenas kokku miljardeid, kasutades tagatiseks kullatud vaske. Ühtekokku on võltsitud 83 tonni kulda, kirjutab Handelsblatt.

Hiina ettevõte Kingold laenas viimase viie aasta jooksul erinevatelt finantsettevõtetelt kulla tagatisel kokku 20 miljardit jüaani ehk 2,8 miljardit dollarit. Nüüd selgub, et vähemalt osa 83 tonnist tagatiseks antud kullast oli võltsitud. Kingold on Hiina suurimaid erakapitalil põhinevaid kullatöötlejaid, mille aktsiad on listitud Nasdaqil. Aktsiad kukkusid teate peale 40%, vahendavad Nikkei Asian Review ja Handelsblatt.

Endise sõjaväelase Jia Zihongi juhitava Kingoldi laenude tagatiseks antud kuld osutus aga pettuseks. Võltsingud tulid ilmsiks juba veebruaris, kui üks laenuandjatest, Dongguan Trust, tahtis Kingoldi laenu katteks antud kullakangid rahaks teha. Põhjuseks see, et Kingold ei maksnud laene tagasi. Tema avastaski, et kulla asemel on tegu ülekullatud vasekangidega. Kui 83 tonni Kingoldi kullakange oleks tõepoolest kuld, siis oleks selle koguse väärtus 4,5 miljardit dollarit. Ka Hiina jaoks on see suur number – ca 4% Hiina riigi kullavarudest, kirjutab Handelsblatt. Nüüd peavad krediidiandjad vähemalt 16 miljardi jüaani ehk 2 miljardi USA dollari väärtuses Kingoldile antud laene korstnasse kirjutama.

Handelsblatt lisab, et asjaolu, et võltsingut varem ei avastatud, on tõenäoliselt selles, et eksperdid seda kulda ei hinnanud – kullakang on umbes kaks korda raskem kui vasekang. Või siis on tegu sellega, et Kingoldi juht on armee endine funktsionäär, kes ka Hiina armeele kuuluvaid kullakaevandusi juhtis. Hiina Hubei provints kavatseb juhtunut uurida.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles