Saksa börsi raputab skandaal: kadunud 2 miljardit tõid kauplejatele kena kasumi

Liina Laks
Copy
Wirecardi juht Markus Braun lahkus skandaali ilmsikstuleku järel ametist.
Wirecardi juht Markus Braun lahkus skandaali ilmsikstuleku järel ametist. Foto: Imago/ScanPix

Saksamaa maksevahendusettevõte Wirecardi räsib säärane skandaal, mida Euroopas harva näeb: audiitorid kahtlustavad firmat pettuses, Wirecard näeb end ise pettuse ohvrina.

Lugu sai alguse nädalapäevad tagasi, kui audiitorfirma Ernst & Young keeldus Wirecardi majandusaasta aruandele templit alla panemast. Wirecardi näol on tegu Euroopa ühe suurima fintech-ettevõttega, mille aktsia kaupleb ka DAXi indeksis, nii et audiitorite otsus oli ebatavaline. Siis selgus, miks: E&Y hinnangul olid osad neile esitatud dokumendid võltsitud. Nii teatas Wirecard, et neil on kooperatsioon Filipiinide pankadega, aga nood ei teadnud endi sõnul Wirecardist midagi, vahendas Deutsche Welle.

Raamatupidamisest selgus veel, et Wirecardi kontolt oleks justkui haihtunud 1,9 miljardit eurot. Kuhu raha saanud on? Reuters kirjutab täna, et Wirecard ütles, et tegelikult seda raha võib-olla ei eksisteerinudki ning nemad ise on osutunud pettuse ohvriteks.

Kui Wirecardi hädad said teatavaks, asus aktsia kiirelt väärtust kaotama. Seda kasutasid ära mitmed kauplejad, kes panustasid sellele, et Wirecardi probleemid ei lahene ning müüsid aktsiad lühikeseks. See tähendab, et nad laenasid turult aktsiaid ning müüsid turul maha, plaaniga need hiljem tunduvalt odavama hinnaga tagasi osta. Nüüd vahendab MarketWatch S3 Partnersi andmetele tuginedes, et lühikeseks müüjad teenisid aktsia kukkumisega 2,6 miljardit dollarit. Sealjuures teenisid aktsia langusest kõige enam 8 fondi – kokku 1 miljard dollarit. Kõige enam võitsid Slate Plath Capital, TCI Fund Management, Marshall Wace, Darasna Capital Partners, Samlyn Capital ja Viking Global Investors.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles