Skandaalne Šveitsi keskpankur saab kaasa aastapalga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philipp Hildebrand.
Philipp Hildebrand. Foto: SCANPIX

Šveitsi keskpank maksab oma skandaaliga lahkunud presidendile välja kogu tänavuse aastapalga (900 000 Šveitsi franki ehk 942 000 dollarit) vaatamata sellele, et vabatahtlik tagasiastumine tuli juba aasta teisel nädalal.

Panga sõnutsi on Philipp Hildebrandil töölepingust tulenevalt õigus 12 kuu palgale. Esimesed kuus kuud katavad etteteatamise tähtaja, ülejäänu on aga kompensatsiooniks klausli eest, mis keelab tal kuni järgmise jaanuarini ühegi teise panga palgale minna.

Väljamaksest tulenevalt on Šveitsis oodata poliitilist tormi, ilmselt ägeneb Euroopas laiem debatt pankurite palkade teemadel.

Hildebrand pani oma ameti maha seoses tema abikaasa valuutatehingute ilmsikstulekuga, milles lõikas kasu tänu siseinfole.

Šveitsi valitsus teatas, et võib keskpanga uue presidendi ametisse määrata alles aprillis, võib-olla aga veelgi hiljem.

See tähendab eeldatust palju pikemat venitamist, mis võib keskpanka hapral ajal destabiliseerida.

Šveitsi keskpanga 11-liikmeline nõukogu on sattunud tugeva kriitika alla pärast seda, kui oli läinud neljapäeval sunnitud avalikustama oma tippjuhtide finantstehinguid puudutavad reeglid.

Kriitikute sõnutsi on nelja lehekülje pikkune reeglistik liiga leebe ja halvasti sõnastatud.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles