Ebakindlus vähendas järsult kinnisvaratehingute arvu

PM Majandus
Copy
Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson ütles, et notarite ametitoimingute arvu languse peamised põhjused on kinnisvaras ja äriühingute tehingutes.
Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson ütles, et notarite ametitoimingute arvu languse peamised põhjused on kinnisvaras ja äriühingute tehingutes. Foto: Erakogu

Maikuus kukkus järsult notarite ametitoimingute arv, mille taga on peamiselt kinnisvara ning äriühingute osadega tehtud tehingute langus.

Kui möödunud aasta mais tõestasid notarid 6978 kinnisvaratehingut, siis eelmisel kuul tõestati vaid 5286 tehingut, seega langes tehingute koguarv pea 24 protsenti, teatas notarite koda.

Äriühingute osadega tehtavates tehingutes oli langus veelgi suurem, 26 protsenti: möödunud aasta 914 tehingu asemel tehti tänavu mais vaid 678 tehingut.

«Võrreldes aastatagusega on langus olnud kahtlemata olnud märkimisväärne, kuid see on ka igati mõistetav, sest paljud inimesed on ebakindlate aegade tõttu lükanud kinnisvaraostu edasi. Samuti on tõenäoliselt ootele pandud ka tehinguid äriühingute osadega,» ütles notarite koja esimees Merle Saar-Johanson.

«Positiivse külje pealt saame välja tuua selle, et uus kaugtõestamise teenus on tõestanud oma töökindlust ning ligi 7 protsenti kõigist maikuu toimingutest tehti just kaugtõestamise teel,» lisas ta.

Kokku tegid notarid maikuus 20 798 ametitoimingut, mida on võrreldes möödunud aasta 30 537 toiminguga pea 32 protsenti vähem.

Samas vaatamata koroonapandeemiale kahanes ka pärimisega seotud toimingute hulk: testamente tõestati võrreldes möödunud aastaga pea 30 protsenti vähem, pärimismenetlusi algatati 10 protsenti vähem. Volikirjade ning apostillide väljastamises langes toimingute arv vastavalt 48 ja 44 protsenti.

Võrreldes aastatagusega on kasvanud vaid abielude ja lahutuste arv – kui möödunud aasta maikuus sõlmiti 43 abielu siis tänavu kinnitasid notarid 59 abielu ning mulluse 35 lahutuse asemel tuli notaritel maikuus kinnitada 45 abielulahutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles