Lehkav solgitrass ärritab Saaremaa elanikke

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Möödunud aasta lõpus läbi viidud sondeerimine tuvastas, et 2007. aasta suvel valminud ja käiku lastud Nasva-Salme kanalisatsioonitrassi torustiku seintele on ladestunud paks rasvakiht, mis põhjustab roiskudes ülepumpamisjaamadest elanikeni leviva jubeda haisu.


Nasva-Salme kanalisatsioonitrassi Mändjala ülepumpamisjaam on üheks kohaks, kust jube hais elanikeni levib, Kaarma valla elaniku Irja Lepiku sõnul levitavad haisu ka Nasva külas ja Tehumardil asuvas jaamad, kirjutab Saare maakonna päevaleht Meie Maa.

Mullu enne jõule selgus, et ummistused torustikus olid nii suured, et sondeerimiskaamera ei pääsenud seal õieti liikuma ning keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni Saaremaa büroo juhataja Tõnu Ausi sõnul ei saa selline asi tavalise inimese olmereostusest tekkida.

Järgmiseks tuleb välja selgitada, kust ja kes rasva torustikku laseb: selleks peavad kokku saama Kaarma vald, trassi haldaja Arco Ehitus, keskkonnateenistus ja keskkonnainspektioon ning koos kohalike ettevõtetega omavahel läbi arutama, kuidas edasi toimida.

OÜ Arco Ehitus Saaremaa esinduse haldusjuht Kersti Aus oli kindel, et rasva ladestumise taga on kalatööstused ning Kaarma valla ehituse peaspetsialisti Peeter Arikase sõnul käib Nasva kalatööstustega praegu koostöö, et vältida rasvade sattumist ühisvõrku.

Nii tuleb kalatööstustel ümber ehitada oma vanu seadmeid ja kaasajastada need kehtivatele normidele: Arikese teada on kaks kalatööstust sellega ühele poole saanud ja probleeme on veel OÜ Saaremaa Kalal, kelle rasvapüüdur ei ole töötanud nii nagu vaja.

OÜ Saaremaa Kala juhatuse liikme Tarmo Ratase sõnul on küll plaanis paigaldada uued rasvapüüdurid, kuid samas ei usu ta, et nende väike kalatööstus probleemi tekitab - tema sõnul neil kalarasva praktiliselt ei teki, kuna nad ei tooda vürtsikala, vaid ainult külmutavad kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles