Liviko käive kasvas kümnendiku, kasum ligi kahe kolmandiku võrra

BNS
Copy
Liviko tootmisliin.
Liviko tootmisliin. Foto: Toomas Huik

AS Liviko 2019. aasta konsolideeritud auditeeritud müügitulu kasvas 10 protsenti 137,1 miljoni euroni; puhaskasum kasvas sealjuures 59 protsenti 3,6 miljoni euroni.

Liviko grupi konsolideeritud kasum enne intresse, makse ja kulumit (EBITDA) oli 5,2 miljonit eurot, mis on 35 protsenti enam kui eelmisel aastal, teatas ettevõte.

Ettevõtte konsolideeritud jaotamata kasum oli eelmise aasta lõpu seisuga 17,3 miljonit eurot, millest juhatuse ettepanekul maksti kolm miljonit eurot dividendideks.

Möödunud aastal tasus AS Liviko koos tütarettevõtetega Eesti, Läti ja Leedu riigile kokku 64 miljonit eurot alkoholiaktsiisi, mis on 14 protsenti enam kui eelneval aastal. Kokku tasus AS Liviko 2019. aastal Eesti riigile 42,4 miljonit eurot alkoholiaktsiisi, SIA Liviko Läti riigile 16,5 miljonit eurot ja UAB Liviko Leedu riigile 5,1 miljonit eurot alkoholiaktsiisi.

Liviko omatoodangu eksport kasvas 2019. aastal eelneva aastaga võrreldes kaheksa protsenti. Müügikasvu taga oli laienemine uutele turgudele ning duty free sektori ja Ida-Euroopa turgude müügitulemused. Kõikide oluliste Liviko omatoodangu kaubamärkide müük välisturgudel kasvas, kõige paremini läks Crafter’s džinnide ekspordil, mis tõusis 70 protsenti. 

Vana Tallinna ja Viru Valge kaubamärkide müügi edendamiseks USA turul sõlmis Liviko distributsioonilepingu uue partneriga.

Positsioonide tugevdamine Aasias, Okeaanias ja Lähis-Idas andis Livikole laiema haarde ja vähendas ettevõtte teatel sõltuvust Ida-Euroopa turgudest ja reisikaubandusest. Uute eksportturgudena lisandusid Poola, Austria, Rumeenia, Küpros, Serbia, Bosnia, Omaan ja Bangladesh.

Liviko impordiportfelli müügitulu kasvas üheksa protsenti, sellesse andsid märkimisväärse panuse rummid, brändid ja veinid. Liviko omatoodangu müügikäive kasvas eelmisel aastal kaheksa protsenti. Omatoodangust olid edukad kokteilijoogid, viin, rumm ja džinn. Liviko tõi eelmisel aastal turule 16 uut toodet.

«Ettevõte kasvatas käivet ja kasumit kõigil kolmel koduturul ning saavutas arvestatavad eksporditulemused. Eelmist aastat jääb meenutama ka Liviko 122-aastase tootmise avamine külastajatele Liviko Distillery tehasetuuride, selle juurde kuuluva koolitusklassi ja uuendatud Cash&Carry tehasepoega,» ütles AS Liviko juht Janek Kalvi pressiteates. 

AS Liviko on 1898. aastal asutatud alkoholi ja mittealkohoolsete jookide tootja, eksportija ja maaletooja. AS Liviko tootmine ja peakontor asuvad Tallinnas, harukontorid Riias ja Vilniuses. AS Liviko tegeleb lisaks tootmisele ka alkohoolsete jookide ekspordi ja impordiga. AS Liviko kontsern annab tööd 270 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles