Berliin laenab majanduse ergutamiseks 218,5 miljardit eurot

BNS
Copy
Olaf Scholz
Olaf Scholz Foto: Krohnfoto/Davids/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Saksa valitsus plaanib sel aastal laenata kokku 218,5 miljardit eurot, et rahastada massiivseid ergutusmeetmeid, mis aitaksid riigil toibuda koroonaviiruse mõju tagajärgedest, teatasid esmaspäeval rahandusministeeriumi allikad.

Uus laen on märgilise tähtsusega Angela Merkeli valitsusele, kes on seni olnud uhke oma fiskaaldistsipliini ja tasakaalus eelarve üle.

Kuid koroonaviiruse tulemusel pidi Euroopa suurim majandus tegema kannapöörde ning märtsis nõustus valitsus loobuma põhiseaduslikust «võlapidurist», et aidata riigil toime tulla suurima majanduslangusega pärast Teist maailmasõda.

Rahandusminister Olaf Scholz peaks kolmapäeval avalikustama Berliini teise lisaeelarve, ütlesid AFP-le rahandusministeeriumi ametnikud.

Eelarve sisaldab uue laenuna võetavat 62,5 miljardit eurot, lisaks 156 miljardi suurusele laenurahale, millele Merkeli kabinet juba märtsis heakskiidu andis.

Sellega oleks sel aastal võetavate laenude suuruseks 218,5 miljardit eurot ning Saksamaa kogu laenukoormus 77 protsenti SKTst, mis ületab oluliselt Euroopa Liidu 60-protsendise piirmäära.

Lisaraha kasutatakse koroonaviiruse ergutusmeetmeteks ning madalate maksulaekumiste katmiseks ajal, mil ettevõtted ja töötajad maadlevad majanduselu halvanud koroonaviiruse tagajärgedega.

«Uus võlg on osa fiskaalpoliitikast, mille eesmärgiks on kriisi seljatamine,» ütles AFP-le rahandusministeeriumi allikas.

«See on hästi kulutatud raha,» lisas allikas. «Tänane võlg on homne maksulaekumine.»

Valitsus, mille eelarve on alates aastast 2014 olnud ülejäägis ning mis on aastaid eiranud üleskutseid kulutada ja investeerida rohkem, lõi märtsis vaatlejad pahviks, kui avalikustas oma 1,1 triljoni euro suuruse päästepaketi.

Paketi, mis sisaldab rahasüste, laenutagatisi ja töötajate lühendatud tööaegasid, eesmärgiks oli ettevõtete ja töökohtade säilitamine kriisi ajal.

Nüüd, kus Saksamaal lõppesid liikumispiirangud ning viirusepuhang tundub olevat kontrolli all, astus valitsus sammu edasi ning teatas juuni algul 130 miljardi euro suurusest lisa ergutuspaketist, et käivitada viirusest räsitud majandust.

Pakett sisaldab madalamat müügimaksu, 300-eurost lisatoetust peredele lapse kohta ning suuremaid toetusi elektrisõidukite soetamisel. Kõigi meetmete eesmärk on sakslasi uuesti ostlema julgustada.

Valitsus ütles, et eeldab, et Saksa majandus kahaneb aastal 2020 rekordilised 6,3 protsenti, enne taas tõusuteele minekut aastal 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles