Ka Microsoft ei müü USA politseile näotuvastustarkvara

PM Majandus
Copy
Näotuvastuslahendust kujutav poster Pekingis toimunud näitusel.
Näotuvastuslahendust kujutav poster Pekingis toimunud näitusel. Foto: THOMAS PETER/REUTERS/Scanpix Baltics

Microsoft teatas, et müü USA politseiasutustele näotuvastustarkvara, kuni tehnoloogia kasutamine pole föderaalseadusandluses reguleeritud, vahendas CNN.

Ka teised suured tehnoloogiafirmad IBM ja Amazon on kehtestanud piirangud oma näotuvastuslahenduste müügile rassisimivastaste meeleavalduste mõjul.

Microsofti president Brad Smith kinnitas, et näotuvastuse seadusandlus peab kindlalt põhinema inimõigustel. «Meil on vaja, et kongress tegutseks, mitte ainult tehnoloogiafirmad,» ütles ta.

Microsofti otsus kasvatab survet seadusandjatele, et nad reageeriks. Viimastel aastatel on tehnoloogiafirmad suurendanud koostööd õiguskaitseorganitega ja pakkunud neile jälgimislahendusi, millega on kerkinud mured privaatsuse ja diskrimineerimise pärast.

Näiteks Amazoni allüksusel Ring on partnerlussidemed enam kui 1300 USA politseiasutusega. Ettevõte teatas kolmapäeval, et külmutab aastaks näotuvastuslahenduste müügi õiguskaitseorganitele, lootuses, et see annab kongressile aega «rakendada kohaseid reegleid».

Sel nädalal teatas IBM kirjas kongressile, et firma ei müü enam üldotstarbelisi näotuvastuslahendusi. Eraldi teadaandes ütles firma, et investeeri enam selle ala teadus- ja arendustegevusse.

Uuringud on näidanud, et näotuvastusalgoritmid eksivad sageli värviliste inimeste tuvastamisel. Kodanikuvabaduste organisatsioonid tervitasid Microsofti otsust, aga kutsusid üles enamaks. ACLU kutsus kongressi üles andma õiguskaitseorganitele käsk, et need tehnoloogia kasutamise peataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles