Aprill tõi suure kaubavahetuse kahanemise

BNS
Copy
Kaubasadam
Kaubasadam Foto: Ants Liigus

Statistikaameti andmetel vähenes aprillis kaupade eksport võrreldes 2019. aasta sama kuuga 17 protsenti ja import 22 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Evelin Puura sõnul toimus viimane nii suur kaubavahetuse vähenemine 11 aastat tagasi ehk 2009. aastal.

«Kaubavahetus kahanes aprillis enamikus olulistes kaubagruppides, kuid nii eksport kui ka import suurenesid koroonaviirusega seotud toodete, nagu näiteks desinfektsioonivahendite ja ravimite seas,» selgitas Puura pressiteate vahendusel. 

Eestist eksporditi aprillis kaupu jooksevhindades 1,02 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,09 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 61 miljonit eurot, mis vähenes võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 89 miljoni euro võrra.

Kaupadest eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Enim mõjutas ekspordi kahanemist võrreldes eelmise aasta aprilliga mineraalsete toodete langus 63 miljoni euro mahus, transpordivahendite ekspordi langus 47 miljoni euro mahus ja elektriseadmete väljaveo vähenemine 31 miljoni euro ulatuses.

Kõige enam ehk 12 miljoni euro väärtuses suurenes aga keemiatööstuse tooraine ja toodete eksport, kus enim kasvas desinfektsioonivahendite ja lämmastikväetiste väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas aprillis 71 protsenti kogu kaupade ekspordist. Kodumaist päritolu kaupade väljavedu vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 18 protsenti ja reeksport 16 protsenti.

Kõige rohkem kahanes Eesti päritolu põlevkivikütteõli, kommunikatsiooniseadmete ja mitmesuguste tööstustoodete, nagu näiteks magamistoa mööbli juurde kuuluvate lisade väljavedu.

Kaupadest toodi Eestisse enim keemiatööstuse toorainet ja tooteid, elektriseadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu ning mineraalseid tooteid. Kõige rohkem – 104 miljonit eurot – vähenes transpordivahendite sissevedu.

Elektriseadmete sissevedu vähenes 49 miljoni euro väärtuses ja mehaaniliste masinate sissevedu 47 miljoni euro väärtuses. Keemiatööstuse tooraine ja toodete import kasvas 18 miljoni euro võrra, seejuures oluliseks mõjutajaks olid ravimid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles