Cleveron prognoosib esimeseks poolaastaks kolmemiljonist kahjumit

BNS
Copy
Cleveroni juht Arno Kütt
Cleveroni juht Arno Kütt Foto: Elmo Riig

Pakirobotite tootja Cleveroni juhatuse esimehe Arno Küti sõnul prognoosib firma esimeseks poolaastaks 87-protsendist käibelangust ja kolm miljoni eurost kahjumit, ettevõte on juba koondanud 50 inimest.

«Vaadates tagasi aastasse 2019, siis Cleveron tegi kõigi aegade parima tulemuse,» ütles Kütt aktsionäride üldkoosolekul. Cleveroni müügitulu oli 66 miljonit eurot, 38 protsenti rohkem kui aasta varem. Puhaskasum oli 12,7 miljonit eurot, kasvades 67 protsenti.

Eelmisel aastal alustas Cleveron globaalse müügivõrgustiku ülesehitamist ja tõi turule kaks uut toodet. Üks neist on robootiline pakiautomaat keskmise ja väiksema pakimahuga ettevõtetele, teine on aga mõeldud toidukaupade kontaktivabaks üleandmiseks.

Tänavu Küti hinnangul aga positiivseid majandustulemusi oodata ei ole. «Praktiliselt kõik meie kliendid on koroonakriisi tõttu kandnud suurt kahju,» nentis ta. «Eriti kõvasti on pihta saanud need jaemüüjad, kes müüvad tarbekaupu. Paljud ketid on olnud paar kuud suletud, hooajakaubad müümata ja tänane majandusseis ning likviidsus pole kiita. Investeeringud on peatatud kuni olukorra stabiliseerumiseni.»

Tulevikuplaanidest rääkides tõi Kütt välja, et teisel poolaastal avab Cleveron esimese välisfiliaali oma suurimal turul ehk USA-s. «Eesmärk on olla lähemal ja operatiivsem meie Põhja- ja Lõuna-Ameerika klientide jaoks, toetada edasimüüjaid ja teha koolitusi kohapeal,» lisas ta.

Küti sõnul on Cleveron viimase kuu jooksul kaotanud ligikaudu 50 töökohta. «See puudutab eelkõige lihtsamaid toodete koostamise töökohti ja õhemaks on tehtud ka tarneahel. Samas, aasta jooksul plaanime vastavalt muudatustele luua sama palju ka uusi töökohti, mis on suunatud eelkõige müüki ja turundusse,» lausus ta.

Ettevõtte finantsseis on Küti sõnul aga jätkuvalt tugev. «Meil on üheksa miljonit eurot vaba raha ja meil puuduvad pangalaenud,» ütles ta. «See olukord annab meile võimaluse jätkata tootearendusega ning jõuliselt panustada müügivõrgu laienemisse.»

Cleveroni selle ja järgmise aasta fookuses on toidukaupade väljastamiseks mõeldud roboti Cleveron 501 turundamine ja müük, samuti eraisikutele mõeldud pakiautomaatide arendamine, piloteerimine ja masstootmisesse viimine.

Lisaks plaanib firma jätkata tuleviku internetitoidupoe tehnoloogia arendamist ja testimist ning piloteerimist ja alustada pilootprojekti kaugjuhitavate poolautonoomsete kullersõidukitega, mis toimetavad Viljandi e-poe klientidele toidukaupu koju kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles