Financial Times: Eesti robotid tõstavad supermarketite tuju

PM Majandus
Copy
Eesti idufirma Starship Technologies loodud pakiveorobot.
Eesti idufirma Starship Technologies loodud pakiveorobot. Foto: Mailis Ollino/Pärnu Postimees

Ühendkuningriigi juhtiv majandusleht Financial Times avaldas kirjutise sellest, kuidas Eesti robootikafirmad aitasid koroonakriisi ajal inimestele kontaktivabalt kaupu poest koju toimetada.

Nii oli Londonist umbes 80 kilomeetrit loodes paikneva Milton Keynesi ostlejatel võimalus kasutada ligikaudu 80 Eesti tootja Starship Technologies robotit, mis kaubad neile koju ära tõid. Briti supermarketiketi Co-op Food veebiarenduse juht Jason Perry rääkis, et mõnikord oli tagasitulnud robotitel sees kliendi tänukiri.

Co-op oli esimene Briti jaemüüja, mis kahe aasta eest Starshipi robotid kasutusele võttis. Koroonapandeemia ajal on nende kasutamine hüppeliselt kasvanud. Perry sõnul on tellimuste arv kahe- ja käive neljakordistunud.

See pole küll kulgenud päris vaevata, sest Starshipi rakenduse kasutajate kommentaaride hulgast leiab hulga kaebusi probleemide kohta. Kuid igal juhul on nõudlus nii suur, et Co-op hakkab teenust pakkuma kahe poe asemel kaheksas ja kasvatab robotite arvu sajale.

Financial Timesi artikkel käsitleb ka Cleveroni pakiautomaate, mille vastu tunneb koroonapuhangu järel huvi aina enam jaemüüjaid. Rida Eesti poekette paigaldas automaadid, rahvusvahelised kunded laiendasid Starshipi toodete katsetusi.

«Tegemist oli kiire otsustamisega, milletaolist me varem näinud pole,» ütles Cleveroni tegevjuht Mihkel Ilp, kelle sõnul kulub firma klientidel tavaliselt nii kaugele jõudmiseks vähemalt kolm kuni kuus kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles