Apelsinimahla hind kerkis rekordtasemele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsinimüüja Tripolis.
Apelsinimüüja Tripolis. Foto: SCANPIX

Apelsinimahla börsihind kerkis eile 10 protsenti ajaloo kõrgeimale tasemele pärast seda kui USA toiduamet hoiatas, et mõned partiid Brasiiliast võivad sisaldada ohtlikku fungitsiidi.

Mahla hind hakkas kerkima tegelikult juba alates aasta algusest tänu kartustele, et hiljutised külmad võisid kahjustada saaki Floridas. Kuue päevaga on apelsinimahla kontsentraadi hind kerkinud 26 protsenti 2,1275 dollarini nael, kirjutab The Wall Street Journal.

Kui hinnatase jääb sellisele kõrgusele pikemaks ajaks, peegeldub see peagi ka poelettidel oleva mahla hindades.

Apelsinimahla börsihinnad on üpris kõikuvad, sest turg on väga väike. Seetõttu on turul agaralt tegutsemas spekulandid, kes üritavad ennustada hinnaliikumisi Florida külmade ilmade järgi, mis võivad mõjutada saaki. Näiteks kaks aastat tagasi hüppas mahla hind ühel jaanuaripäeval seitse protsenti ning päev hiljem kukkus 13 protsenti.

75 protsenti USA apelsinimahlast pärineb Floridast, Brasiiliast imporditakse 11, Mehhikost 8 ja Costa Ricast 2 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles