Aare Tammemäe: Eesti valitsuse võlakirjaemissioon on ajalooline hetk

Copy
Redgate Capitali partner Aare Tammemäe.
Redgate Capitali partner Aare Tammemäe. Foto: Raul Mee / Mollusk Media

Redgate Capitali partneri ja juhatuse liikme Aare Tammemäe hinnangul kujutab Eesti valitsuse võlakirjaemissioon endast ajaloolist hetke, mis annab võimaluse kaasata raha senisest oluliselt laiemalt investorite ringilt.

Eesti valitsuse kavatsus emiteerida rahvusvahelisel kapitaliturul ca ühe miljardi eurose mahuga kümneaastast võlakirja (nn benchmark eurobond) tähistab kindlasti ajaloolist hetke. Kunagi varem pole Eesti riik sellises mahus võlakirjaemissiooni läbi viinud. Antud võlakirja tuleb pidada oluliseks, kuna juhatab Eesti riigi uute finantseerimisvõimaluste juurde; seni on raha laenatud peamiselt Euroopa Investeerimispangalt ja teistelt rahvusvahelistelt institutsioonidelt. Rahvusvaheline võlakirjaturg annab võimaluse kaasata finantseerimist oluliselt laiemalt investorite ringilt ning konkurentsivõimelistel tingimustel. 

Suuremad küsimused seisnevad selles, kui suur saab olema investorite nõudlus võlakirja järele, arvestades ka teiste riikide soove laenata ning milliseks kujuneb võlakirjade hind ehk intressimäär. Meenutuseks, et nii Läti kui ka Leedu on «koroonaperioodi» ajal laenanud kumbki üle ühe miljardi euro positiivse intressiga. Saab olema huvitav jälgida, kuidas Eesti riigi võlakiri selles võrdluses käitub. 

Usun, et praegu on võimalik parematel tingimustel finantseerimist kaasata, kui koroonakriisist tulenevad liikumis- ja majanduspiirangud on hakanud paljudes Euroopa riikides kaduma või on juba kaotatud. Küsimärgiks jääb, palju Eesti riigil tegelikult raha vaja on ning kas need vajadused aasta jooksul tulenevalt erinevatest toetusmeetmetest veel kasvavad? Kas sellele emissioonile järgneb jätkuemissioon ning kui jah, siis millistel tingimustel? Igal juhul tervitame Eesti riigi benchmark bondi, mis annab esimese pildi riigi positsioonist võrreldes teiste Euroopa riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles