Tuntud majandusteadlane hoiatab kümnendi pikkuse majandussurutise eest (13)

PM Majandus
Copy
Nouriel Roubini.
Nouriel Roubini. Foto: Erakogu

Majandusteadlane Nouriel Roubini on hoiatanud, et koroonakriisile võib järgneda pikk majandussurutis ja aeglane toibumine.

Oma pessimistlike prognooside eest hüüdnime dr Häving saanud New Yorgi ülikooli majandusprofessor Roubini usub, et osa töökohti pärast seda kriisi ei taastugi, vahendas BBC.

Isegi kui maailma majandus sellel aastal koroonapandeemia mõjust taastub, siis saab see toibumine tema sõnul olema «aneemiline».

Roubini, kes ühena esimestest nägi ette 2008. aasta majanduskriisi, hoiatas «seninägematu» majandussurutise eest. «Globaalse finantskriisi ajal kulus umbes kolm aastat, kuni kogutoodang langes järsult,» ütles ta. «Seekord ei kulunud selleks kolme aastat, isegi mitte kolme kuud. Kolme nädalaga oli iga komponent vabalanguses.»

Roubini hinnangul saab toibumine olema U- või isegi L-kujuline «suurem depressioon». U-kujulise toibumise puhul hakkab majandus pärast põhja langemist taastuma alles mõningase aja pärast. L-kujuline taastumine on veel aeglasem, pärast järsku langust järgneb pikk surutis.

Nii rikastes kui ka vaestes riikides on viiruse leviku takistamiseks kehtestatud piirangute tõttu kadunud palju töökohti. «Need töökohad taastuvad ainult osaliselt, madalamate palkadega, ilma lisasoodustusteta, osalise koormusega,» rääkis Roubini. «Keskmise tööinimese töökoht ja sissetulek on senisest veelgi ebakindlam.»

Piirangute kadumine ei tähenda veel majanduse taastumist. «Sa avad poed, aga küsimus on selles, kas nad tulevad tagasi,» ütles Roubini. «Enamik ostukeskusi Hiinas on endiselt tühjad. Pooli lendusid ei ole. Saksa poed on avatud, aga kes tahab minna ja ostelda?»

Aasia riigid toibuvad Roubini hinnangul paremini kui ülejäänud. Siiski suureneb lõhe USA ja Hiina vahel ning hulk Aasia riike peab valima, kumma poole hoida.

«Kumbki neist ütleb ülejäänud maailmale, et sa oled kas koos meiega või meie vastu,» rääkis Roubini. «Sa kas kasutad minu tehisintellekti süsteeme, minu 5Gd, minu tehnoloogiaid, minu robootikat. Või sa kasutad minu rivaali omi. Maailm saab olema jagatum.»

Roubini sai hüüdnime dr Häving seetõttu, et ennustas pidevalt maailma majanduse allakäiku ka siis, kui USA börsil algas suurepärane aastakümme.

Enda sõnul eelistaks ta ennast nimetada hoopis dr Realistiks. «Kui igaüks rääkis, et Hiinat ootab 2015. aastal ees raske maandumine, ütlesin mina, et saab olema konarlik,» sõnas Roubini. «Ma olin tegelikult optimistlikum kui Wall Street. Inimesed, kes väidavad, et olen katkine kell, mis näitab kaks korda päevas õiget aega, pole mind jälginud.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles