Fotograaf ja päästja Jaan Künnap avas Wikimedias ajaloolise fotonäituse merepäästetöödest

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kaader Jaan Künnapi fotoseeriast Päästetööd merel, uppuv laev aastal 1973
Kaader Jaan Künnapi fotoseeriast Päästetööd merel, uppuv laev aastal 1973 Foto: Jaan Künnap, Wikimedia Commons
  • Künnapi pildid tõestisündinud merepäästeoperatsioonidest on vabalt kasutatavad
  • Wikimedias leiduvad ka Künnapi fotogaleriid päästeoperatsioonidest mägedes

Fotograaf, alpinist, mägipäästja ning merepäästetuuker Jaan Künnap avas Wikimedias galerii «Päästetööd merel», mis koosneb nõukogude perioodil päästelaeval tuukrina töötades tehtud mustvalgetest fotodest.

«Olen oma pika eluea jooksul olnud üle kahekümne aasta päästelaeva peal tuuker ja mägedes päästja nelikümmend aastat. Kokku üle poole sajandi fotokaga ringi tolknenud!» kommenteeris Künnap avalikul väljapanekul üles riputatud fotode saamislugu. 

Galeriis «Päästetööd merel» on Wikimedia Commons litsentsi alusel kasutamiseks üles riputatud 103 ajastutruud mustvalget fotot tõesti aset leidnud päästeoperatsioonidest merel. 

«Paar aastat tagasi mõtlesin, et mis minu umbes 200 tuhandest kogunenud fotonegatiivist saab ja otsustasin neid enne Rahvusarhiivi andmist ka teistele näidata. Möödunud aastaks oli mul Wikis 700 fotot ning mind valiti eestikeelse vikipedia aasta fotograafiks. Varsti on üleval juba 2000 pilti,» kirjeldas Künnap oma arhiivide teekonda Wikimediasse ning rõhutas, et enamik tema piltidest on tehtud ajal, mil Vikipeediat veel olemas polnud. Künnapi fotod on detailselt indekseeritud ning Wikipediast otsinguga kergelt leitavad. 

«Kahju ainult, et Vikipeedia pildipanka ei osata eriti kasutada,» kahetses fotograaf. 

Künnap on mitmete alpinismiteemaliste dokumentaalfilmide operaator ning matkaspordi, fotograafia ning sõlmede ja pleisimise alaste käsiraamatute autor. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles