Kaja Kallas: valitsus peab tööjõukriisi leevendamisega kiirkorras tegelema (37)

PM Majandus
Copy
Reformierakonna juht Kaja Kallas.
Reformierakonna juht Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna Riigikogu fraktsiooni juht Kaja Kallas saatis peaminister Jüri Ratasele kirja, kus palus valitsuselt Riigikogu menetluses oleva tööjõukriisi leevendava eelnõu kohta kiirkorras arvamust avaldada.

Eelnõuga pikendataks 17. märtsi seisuga Eestis tööd omavate teiste riikide kodanike töölube 31. detsembrini. Muudatus ei tähenda, et suurenev tööjõu pakkumine vastaks nõudlusele täpselt, suur osa olemasolevatest töötajatest lahkub Eestist leidmata endale rakendust, osa vajadusest õnnestub katta kohalikust tööjõust, seisab eelnõu seletuskirjas.

«Teisalt tuleb Eestil ja Euroopa Liidul keskenduda tööjõu tavapärase liikumise taastamisele, et majandus taastuks. Põllumajanduse kõrval on tööjõupuuduse käes ka ehitus, tööstus, sotsiaalhoolekanne ja teisedki valdkonnad,» märgitakse seletuskirjas.

Kaja Kallase sõnul on tegemist äärmiselt ajakriitilise eelnõuga, mille eesmärk on hoida juba Eestis olevat lisatööjõudu, mis täidab tööjõuturu lünki ja mida ei saa lahendada üksnes Eesti tööjõudu kasutades.

Ta selgitab, et põhiseaduskomisjonis on välja toodud, et eelnõu kiirkorras menetlemiseks on vaja valitsuse arvamust, seda pole aga valitsusel aega olnud esitada.

Kallase sõnul ei ole näiteks põllumajanduses hooajatöötajatest sõltuvatel ettevõtjatel aega ja neil on seoses tööjõupuudusega süvenemas tõeline kriis, mis tekitab korvamatut kahju paljudele ettevõtjatele. Samale murele viitab ka Põllumajandus-Kaubanduskoda oma tänases pöördumises.

«Teeme Vabariigi Valitsusele ettepaneku kujundada kiirendatud korras välismaalaste seaduse muutmise seaduse (tööjõukriisi leevendamise seadus) 192 SE suhtes seisukoht, et Riigikogu komisjonidel oleks võimalus arutada tööjõukriisile lahendust pakkuvat Reformierakonna esitatud eelnõu esimesel võimalusel,» kirjutab Kaja Kallas.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles