Saarlased saavad Kuressaare liinile uuema lennuki

BNS
Copy
Transaviabaltika lennuki kokpit
Transaviabaltika lennuki kokpit Foto: Eero Vabamägi

Riigikohus otsustas jätta menetlusse võtmata Transaviabaltika kassatsioonkaebuse, millega ettevõte nõudis Kuressaare lennuhankes lennukitele kehtestatud 20-aastase vanusepiirangu tühistamist.

Transaviabaltika vaidles maanteeametiga kohtus lennuki vanusenõude üles ning soovis riigihangete vaidluskomisjoni (VAKO) jaanuarikuise otsuse, Tallinna halduskohtu märtsikuise otsuse ja Tallinna ringkonnakohtu aprillikuise otsuse tühistamist.

Nii VAKO, haldus- kui ka ringkonnakohus olid jätnud õiguse riigile. Nüüd jättis ka riigikohus lennufirma kaebuse menetlusse võtmata.

Hanke tähtaega on praeguseks edasi lükatud ka seitsmendat korda, sedakorda 4. juunile. Hanke eeldatav maksumus on 16,2 miljonit eurot ja vedajat otsitakse neljaks aastaks.

Esialgsete plaanide kohaselt pidi uus lennuk Tallinna ja Kuressaare vahel lendama hakkama juba läinud aasta 1. juunist. Kohtuvaidluste tõttu pikendas maanteeamet möödunud aasta mais lepingut senise vedaja Transaviabaltikaga kuni kaheks aastaks või uue vedaja leidmiseni. Viimasel juhul on lepingut võimalik lõpetada kahekuulise etteteatamisajaga.

Kui Kuressaare lennuhange läks mullu septembris kolmandale ringile, selgus, et tingimustes polnud sätestatud lennuki vähimat vanust. Saaremaa vallavalitsus palus seepeale majandus- ja taristuministril Taavi Aasal muuta riigihanke tingimusi selliselt, et lennuki vanus ei võiks ületada 20 aastat.

«Vallavalitsusele teadaolevalt suurenevad vanematel kui 20-aastastel lennukitel hoolduse ja remondi kulud, kuna nõuded sellises vanuses olevatele lennukitele on karmimad, mis omakorda tähendab kõrgemat hinda ühe lennureisi kohta,» kirjutas vallavanem Madis Kallas toona, lisades, et kvaliteedihüpet lennuühenduses pole võimalik saavutada üle 20 aasta vanuste lennukitega.

Maanteeamet lisaski vanusepiirangu riigihanke tingimustesse, möödunud aasta lõpus vaidlustas Transaviabaltika nõude aga VAKO-s.

VAKO jättis vaidlustuse rahuldamata, mispeale kaebas lennufirma otsuse kohtusse. Nii Tallinna halduskohus kui ka ringkonnakohus nõustusid VAKO järeldustega, et lennuki vanusetingimuse sätestamine on proportsionaalne ega takista lubamatult konkurentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles