Aas keelas lendamise seitsmesse riiki (12)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Madis Veltman

​Majandus- ja taristuminister Taavi Aas allkirjastas pühapäeval korralduse, millega ei tohi Eestist alates esmaspäevast lennata kõrge koroona haigestumisriskiga riikidesse nagu Ühendkuningriik, Rootsi, Belgia, Türgi, Valgevene ja Venemaa.

«Viiruse leviku pidurdamiseks saame esmalt avada lennuliinid riikidega, kus viiruse levik on viimase 14 päeva statistika põhjal piisavalt väike. Selguse huvides rõhutan, et kuigi korraldusega keelame hetkel ka lennud Taani, siis prognoositult võib juba lähipäevil olla sealne epidemioloogiline olukord piisavalt paranenud, et sinna saab lendama hakata,» lisas Aas.

Esmaspäeva lõunal kinnitaski Aas Postimehele, et tänasest lubatakse avada lennuliine ka Eesti ja Taani vahel. «Aga rõhutan üle, et peame lähtuma lendude lubamisel reaalsest olukorrast, mitte tulevikuprognoosidest. Sama teeme ka teiste riikidega.»

Esmaspäevane lend on küll lennufirma poolt tühistatud, kuid Aas loodab, et lähipäevil saavad esimesed lennukid Kopenhaageni suunal õhku tõusta. «Eestis on viiruse levik tänu kõikide pingutustele hetkel kontrolli all, nüüd peame jälgima, et see nii ka jääks,» lisas minister.

Lennuliinide piiramine puudutab ainult reisilende, kaubalennud riikidega jätkuvad tavapäraselt ja takistusteta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lähtub sihtriikide lubamisel ja keelamisel teiste riikide haigestumise määrast, mis peab liini avamiseks olema 25 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Sihtriikide epidemioloogilise olukorra vaatab ministeerium üle iga päev ning avab või piirab lennuliinide avamist vastavalt viiruse levikule.

18. mai seisuga saab tõenäoliselt ilma piiranguteta avada lennuliine Saksamaa, Poola, Norra, Austria, Läti ja Leedu suunal. Samas sõltub liinide avamine ka sihtriigi enda reeglitest. Nagu Eestis, kehtivad ka teistes riikides riiki sisenemisel piirangud, millega tuleks reisi planeerimisel arvestada.

Täna keelatud sihtriikide piirang kehtib alates 18. maist kuni 7. juunini, mille järel hindab piirangu edasist vajalikkust majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös terviseametiga.

Erandlikult kehtib Minski ja Tallinna vaheline piirang alates 24. maist, kuna Minski kaudu on oodata inimesi koju kuni 23. maini.

Kuigi lennufirma airBaltic teatas neljapäeval, et avab alates homsest uuesti otselennuliinid Tallinna ning Amsterdami, Kopenhaageni, Oslo ja Riia vahel ning nädal hiljem ka otselennuühenduse Vilniusega, sekkus sellesse Eesti valitsus.

Valitsus otsustas kabinetinõupidamisel, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös sotsiaalministeeriumiga saab õiguse lennuliiklust lubada või keelata vastavalt rahvatervise olukorrale ning Covid-19 levikule Eestis ja teistes riikides.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on kindlasti tervitatav, et lennufirmad on agarad taasavama lennuliine Tallinnast. «Sellegipoolest peame tegema seda järk-järgult ning lähtudes teiste riikide epidemioloogilisest olukorrast,» ütles ta. «Kuna iga uus leevendus toob kaasa kontaktide kasvu ja võib seega suurendada ka haigestumist, saame läheneda samm-sammult.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles