Helme välistööjõust: see pidu lõpeb ära (82)

PM Majandus
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

«Ma ütleks ettevõtjatele, et kas nad on kindlad, et poole aasta pärast on üldse nende toodangule nii palju nõudlust. Võib-olla peate kokku tõmbama ja need samad keevitajad, kelle järgi praegu karjute, lahti laskma?» ütles siseminister Mart Helme Äripäevale.

EKRE esimehest siseminister Mart Helme ütles, et tööjõuprobleem on juba vana mure, mille lahendamist on ettevõtjad alustanud valest otsast. «Kui nad ütlevad, et neil pole kuskilt välja võtta koolitatud keevitajat või mõne muu töö tegijat, siis oleks pidanud väljaõpetamisega peale hakkama juba aastaid tagasi,» ütles ta Äripäevale.

Siseminister täpsustas EKRE makstud Tre Raadio reklaamsaates «Räägime asjast», et «orjatööjõu eelistamise» asemel peaksid tööandjad kasutama Eesti koolitusvõrgustikku. «Meil on olemas kõikvõimalikud erikutsekoolid, eriõppeasutused, töötukassa meetmed, et vastavalt vajadusele koolitada juurde ühes-teises valdkonnas inimesi.»

Samuti on tema sõnul ettevõtetel hädavajalik minna üle uuele majandusmudelile. «See tähendab seda, et tuleb anda korralik palk, korralikud sotsiaalsed tagatised alates haigekassast ja lõpetades korraliku elamispinnaga, siis tulevad ka töötajad Soomest tagasi ja probleem laheneb,» lausus Helme.

Ministri sõnul on mitmeski arenenud riigis juba näha, kuidas toodangut pole enam vaja. «Esimene on põllumajandustoodang, kus Kanadas juba ma ei tea kui palju tuhandeid tonne piima lihtsalt maha kallatud, sest sellega ei ole midagi teha. Teravilja hävitatakse juba, mitte midagi ei ole teha,» ütles ta.

«Seda toodangut ei ole võib-olla ühel hetkel vaja, mille pärast neid ukrainlasi mingid ettevõtjad vägisi tahavad Eestisse tuua. Toote oma ukrainlased, toodate midagi ja siis ei ole sellega mitte midagi teha,» arvas Helme.

Kommentaarid (82)
Copy
Tagasi üles