Muhu turismifirmad: Eesti võiks Kreekast eeskuju võtta (1)

PM Majandus
Copy
Tuulik Koguva külas Muhumaal. Pilt on illustratiivne.
Tuulik Koguva külas Muhumaal. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann / Postimees

Muhumaa turismifirmad tegid valitsusele ettepaneku toetada talveperioodil hooajalisi turismisektori töötajaid, nagu tehakse seda näiteks Kreekas.

Eesti on üks väheseid Euroopa Liidu liikmesriike, kus turismisektori hooajalistele töötajatele puudub talveperioodil riigipoolne tugi, tõdeb Muhu Turismiassotsiatsiooni esimees Martin Breuer.

«Kreeka saartel näiteks maksab valitsus endiselt igal aastal talveperioodil kuus kuud turismisektori töötajatele miinimumpalka, sest saartel talvel lihtsalt kliente pole,» märkis Breuer kirjas valitsusele. «Meie saarte olukord on oluliselt keerulisem, aktiivne turismihooaeg kestab kõigest kolm kuud, mitte kuus kuud ja vajaks samasugust lähenemist tagamaks sektori jätkusuutlikkust.»

Kuna saare turismiettevõtjate käive langeb sellel aastal hinnanguliselt rohkem kui 80 protsenti, palub 25 Muhumaa turismifirmat ühendav assotsiatsioon jätkata töötukassa töötasu hüvitise maksmisega saarte turismiettevõtetele kuni järgmise aasta kevadeni.

«Aluseks rohkem kui 50-protsendiline käibe kaotus võrreldes 2019. aastaga. Nii saavad abi kõige enam kahju kannatanud ja suudavad selle raske aasta üle elada, samuti säilivad saarele nii olulised töökohad,» seisab Breueri pöördumises.

Tema sõnul on enamus broneeringuid suveks tühistatud, kuna polnud kindel, millal saared taas avatakse. Kui riigi poolt jätkuvat toetust ei tule, ei jää Muhu turismiettevõtted ellu.

«Selleks ajaks, kui maailm täielikult taas avaneb, on saarte turismihooaeg läbi ja järgmise talve üleelamiseks pole võimalik suvel piisavalt salve koguda,» lisas Muhu Turismiassotsiatsiooni juhatuse esimees Martin Breuer.

Ta tunnustas valitsust EASi kriisiabi meetmes saarte turismiettevõtetele omaette eelarve eraldamise eest, kuid Kredexi ja Maaelu Arendamise Sihtasutuse (MES) meetmetest reaalset abi pole.

«Suurem laenukoormus lisaks olemasolevale teeb ettevõtete olukorra veelgi raskemaks. Need ei aita meil talve üle elada, et järgmisel hooajal taas alustada. Muhumaa turismisektorit ootab ees, kui abi ei tule, struktuurne kokkuvarisemine. Meie eesmärk on hoida olemasolevat turismi struktuuri ja töökohti, et see jälle uuele tõusule viia 2021. aastal,» tõdes Breuer.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles