Lennuliinide avamine sõltub ministri otsusest, lennuühendus Minskiga tõenäoliselt katkeb (2)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas Foto: Tairo Lutter

Tallinnast lähtuvate lennuliinide taasavamine sõltub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi otsusest.

Kuigi lennufirma airBaltic teatas eile, et avab alates esmaspäevast uuesti otselennuliinid Tallinna ning Amsterdami, Kopenhaageni, Oslo ja Riia vahel ning nädal hiljem ka otselennuühenduse Vilniusega, sekkus hilisõhtul sellesse Eesti valitsus. Seetõttu sattus vähemalt esimese kahe lennuliini avamine kahtluse alla. Lisaks läheb ilmselt sulgemisele lennuliin Minskisse.

Valitsus tegi nimelt eilsel kabinetinõupidamisel otsuse, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös sotsiaalministeeriumiga saab õiguse lennuliiklust lubada või keelata vastavalt rahvatervise olukorrale ning Covid-19 levikule Eestis ja teistes riikides.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on kindlasti tervitatav see, et lennufirmad on agarad taasavama lennuliine Tallinnast. «Sellegipoolest peame tegema seda järk-järgult ning lähtudes teiste riikide epidemioloogilisest olukorrast,» ütles ta. «Kuna iga uus leevendus toob kaasa kontaktide kasvu ja võib seega suurendada ka haigestumist, saame läheneda samm sammult.»

Ministri hinnangul on oluline, et lennufirmad ja reisikorraldajad ei jookseks otsustest ning reaalsest olukorrast ette. «Alles üleeile otsustasime Läti ja Leedu transpordiministritega, et esmalt avame Balti riikide vahelise lennuliikluse,» märkis Aas. «Muud sihtkohad avame järk-järgult, kui olukord seda lubab ja teeme seda kindlate põhimõtete alusel.»

Seetõttu selgub Aasa sõnul lähipäevil, kas uuest nädalast saab avada liine Amsterdami ja Kopenhaagenisse. «Teiste riikide epidemioloogilist olukorda jälgime ministeeriumis koostöös Terviseametiga igapäevaselt ning otsustame selle põhjal lennuliinide avamist,» ütles Aas. «Kindlasti tuleks esimesel võimalusel sulgeda Minski liin, kuna Valgevenes on viiruse levik endiselt murettekitav. Täna võib öelda, et Tallinnast võiks avada liinid näiteks Norrasse ning lisaks Frankfurdile ka teistesse Saksamaa sihtkohtadesse.»

Välismaale reisimisel tuleb kõigil reisijatel endiselt arvestada ka kehtivate riikidesse sisenemise reeglitega, mille kohta saab kõige värskema info välisministeeriumist. Samuti peavad kehtivate Eestisse sisenemise piirangutega arvestama kõik välisriikidest siia saabujad.

Otsuse aluseks on rahvatervise kaitse ja Euroopa Liidu määrus, mille kohaselt võib liikmesriik liiklusõiguste kasutamisest keelduda, neid piirata või kehtestada nende suhtes tingimused, et tegeleda ootamatult esile kerkinud lühiajaliste probleemidega, mis tulenevad ettenägematutest ja vältimatutest olukordadest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles