Eesti idufirma hakkab 3D printima maju (1)

PM Majandus
Copy
Ekotekti asutaja Abhishek Kumar robotprinteriga.
Ekotekti asutaja Abhishek Kumar robotprinteriga. Foto: Ekotekt OÜ

PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis alustas hiljuti tegevust idufirma Ekotekt, mis projekteerib ja ehitab maju suuremõõtmelise 3D robotprinteri abil.

Tsemendi asemel kasutab Ekotekt ehitamisel põlevkivituhka, et vähendada ehitamisest tulenevat keskkonnajälge. Esimene testmaja peaks plaanide kohaselt valmima enne suve. 

«Tsemendi tootmine moodustab 8% kogu CO2 emissioonidest. Meie asendame selle põlevkivituhaga, mis on jääde ja Eesti puhul üks suuremaid keskkonnaväljakutseid. Lisaks kasutame veel kivisöetuhka ja terasepuru,» selgitas Ekotekti asutaja ja arhitekt Abhishek Kumar.

Ettevõte plaanib täisvõimsusel tööle hakates tootma aastas 50 ligikaudu 90 ruutmeetri suurust, kolme toaga maja. Ekotekti peamiseks turuks saavad alguses olema Põhjamaad, kus Kumaril on varasemast palju kontakte.

3D prinditud maja tootmiskulud on Kumar sõnutsi 20-30 protsenti madalamad kui traditsioonilisi ehitusvõtteid kasutades. Lisaks on sellised majad tema hinnangul oluliselt energiatõhusamad, mistõttu aitab see omanikel kulusid kokku hoida ning samal ajal keskkonda säästa.

Ekotekti asutaja ja tegevjuht Abhishek Kumar on Indiast pärit arhitekt, kes on töötanud Stockholmis, Londonis ja Taanis. Eestisse tuli ta 2019. aasta veebruaris, kus kohtus äripartneri Ville Hyyryläineniga ja kellega koos asuti Ekotekti arendama. 

Paldiskis asuv PAKRI Teadus- ja Tööstuspark keskendub rohetehnoloogiate arendamisele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles