Kariņš: Läti jõuab tasakaalus eelarveni kulukärbeteta (3)

BNS
Copy
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Läti saavutab tulevail aastail tasakaalus riigieelarve ilma kulude vähendamiseta, ütlesid reedel  peaminister Krišjānis Kariņš ja rahandusminister Jānis Reirs.

Läti valitsus kiitis neljapäeval erakorralisel istungil heaks rahandusministeeriumi Läti stabiilsusprogrammi ja makromajanduse prognoosi, mis esitatakse Euroopa Komisjonile.

Stabiilsusprogrammi järgi kahaneb Läti sisemajanduse kogutoodang (SKT) sel aastal seitse protsenti, varem oodatud kaheprotsendise kasvu asemel. Valitsuse võlatase võib tõusta varem oodatud 40 protsendilt 51,7 protsendini SKT suhtes. Koroonakriisi tõttu jääb kogumata umbes 1,5 miljardi euro jagu makse.

Peaminister märkis, et viirusekriisi mõju Läti riigieelarvele on ilmselge. Tavaliselt kui eelarveplaani täitmisega probleeme on, kaalutakse eelarvekärpeid. Läti valitsus plaanib selle asemel aga tõsta puudujääki, ütles Kariņš.

Ta rõhutas, et riigieelarve on kriisiajal üks majanduse ergutajaid ja selle kärpimine teeks majandusele täiendavat kahju, viies muuhulgas tõusule ka töötuse.

«Seim ja valitsus on juba teinud otsuse stimuleerida majandust summas 1,7 miljardit eurot, aga see summa ei ole veel kulutatud ja on endiselt võimalik luua abiprogramme. Me ei plaani tulevai aastail tasakaalus eelarve saavutamiseks eelarve konsolideerimist. Me saame tasakaalus eelarve järk-järgult, kolme aasta jooksul, aga seda tänu majanduskasvule, mitte eelarve koomale tõmbamise,» lisas rahandusminister Reirs.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles