Richard Branson tahab Virgini lennufirma maha müüa (1)

PM Majandus
Copy
Virin Atlanticu miljardärist omanik Sir Richard Branson.
Virin Atlanticu miljardärist omanik Sir Richard Branson. Foto: SWNS/ScanPix

Virgini kaubamärgi miljardärist omanik Richard Branson tahab mai lõpuks maha müüa Virgin Atlanticu lennufirma, et vältida selle pankrotistumist.

Suurbritannia valitsus ei kavatse toetada Bransoni lennufirmat tema poolt küsitud 500 miljoni inglise naelase abipaketiga (suurusjärgus 571 miljonit eurot). Arutatud tehing kukkus läbi, kuna riik ei tahtnud maksumaksjate raha ebatuluse tehinguga ohtu seada ning Virgin Atlanticul on liialt vähe tagatisvara, kuna lennuteenuse osutamisel eelistas Branson lennukeid rentida nende omamise asemel. 

Virgin Atlanticu majandusnäitajad on samuti viimastel aastatel ülesse ja alla käinud. 2018. aastal oldi 60 miljoni naelaga ning 2017. aastal 80ga miinuses. 2016. aastal jällegi teenis firma 232 miljoni naela suurust kasumit ja 2015. aastal 88 miljoni naela suurust. Aasta enne seda jäädi aga 175 miljoni naelaga kahjumisse, vahendas Telegraph

Just kauglendudele keskenduvat Virgin Atlanticut ähvardab kriisi tõttu maksejõuetus, eriti kuna 2012. aastal ettevõttest 49% omandanud USA lennufirma Delta on eriolukorras käed ülesse tõstnud ning öelnud, et seoses enda finantsraskustega ei ole nad Virgin Atlanticusse uut raha investeerimas. Seetõttu on Branson suunanud sihid teiste erainvestorite poole, lootuses et mai lõpuks on nimekas lennufirma endale uue omaniku leidnud ning pankrotistumist vältinud. Kuniks mingit diili paigas pole, jätkab Branson lennufirma rahastamist ning kui mai lõpuks pole erainvestorit leitud, ei ole ka välistatud, et üritatakse siiski Ühendkuningriigi valitsusega mingi kompromiss leida, kuna Virgini esindaja ja Telegraphi sõnul kõnelused kahe osapoole vahel jätkuvad. 

Virgin Atlanticu nõbufirma Virgin Australia, kus Branson omas 10%-st osalust, läks läinud nädala alguses vabatahtlikule saneerimisele, kui jäi ilma Austraalia valitsuselt küsitud 710 miljoni inglise naela (hinnanguliselt 811 miljonit eurot) suurusest laenust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles