Hollandi ja Prantsusmaa suurfirmad saavad valitsustelt kopsakaid laene

Copy
Hollandi lennufirma KLM lennukid.
Hollandi lennufirma KLM lennukid. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa ja Hollandi valitsused on teavitanud mitmemiljardiliste laenude andmisest oma riikide suurfirmadele.

Prantsusmaa valmistub autotootjale Renault ja lennufirmale Air France suurlaenu andmiseks, et ohjeldada koroonaviiruse pandeemiast tingitud majanduskahjusid, teatas reedel rahandusminister Bruno Le Maire.

Air France saab laenu seitse miljardit eurot, millest neli miljardit on riigi tagatud pangalaenud ja kolm otselaen riigilt. Renault saab viis miljardit eurot riigitagatisega laenu.

Hollandi valitsus kavatseb lennufirmat KLM toetada kahe kuni nelja miljardi euro suuruse abipaketiga, ütles reedel rahandusminister Wopke Hoekstra. «Tahan teatada, et valitsus kavatseb anda lennufirmale KLM kaks kuni neli miljardit rahalist tuge,» ütles Hoekstra Haagis toimunud pressikonverentsil. Abi täpne vorm ja üksikasjad olevat veel väljatöötamisel.

KLM teatas märtsis, et koondab lähikuudel kuni 2000 töötajat seoses koroonaviiruse haiguspuhangu mõjudega lennundusele. Ühtlasi rakendatakse ka teisi kokkuhoiumeetmeid.

Koroonaviiruse pandeemia võib tähendada septembriks üle kogu maailma 1,2 miljardit lennureisijat vähem, teatas sel nädalal Rahvusvaheline Tsiviillennunduse Organisatsioon (ICAO).

Saksa lennufirma Lufthansa teatas näiteks neljapäeval, et peab läbirääkimisi koduriikide valitsustega seoses ettevõtte samuti 1,2 miljardi euro suuruse kvartalikahjumiga. Kontserni juhtkond on veendunud, et läbirääkimised Saksamaa, Šveitsi, Belgia ja Austria valitsustega saavad eduka lõpu. Hetkel on firmal endasõnutsi suurusjärgus 4,4 miljardit likviidseid vahendeid, kuid oodata on selle summa kiiret kukkumist seoses ärajäänud lendude ja tagasimaksetega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles