Eriolukorras tuleks muuhulgas mõelda sinise valguse vähendamisele

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Nutiseadmetest tulev sinine valgus pärsib melatoniini teket ning raskendab uinumist.
Nutiseadmetest tulev sinine valgus pärsib melatoniini teket ning raskendab uinumist. Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Ekraanide ees veedetud aja hüppelise tõusu taustal tuleks mõelda nutiseadmete kaudu tarbitava sinise valguse vähendamisele, et säästa end üleväsimusest ning uinumishäiretest.

Eriolukorra tõttu on tuntavalt tõusnud aeg, mille inimesed veedavad erinevate helendavate ekraanide ees. Seepärast on varasemast veelgi olulisem mõelda, kuidas kaitsta oma silmi nutiseadmetest tuleva sinise valguse eest.  

Kui mõningate uuringute põhjal veedab tavaolukorras ligi pool kogu maailma nutiseadmete kasutajatest oma sülearvutites ja mobiiltelefonides aega rohkem kui viis tundi päevas, siis praeguse isolatsiooni olukorras on see aeg ilmselt veelgi suurem, rääkis Samsungi Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma. Nutiseadmetest kiirgav sinine valgus põhjustab aga uinumisraskusi ning seetõttu ei ole soovitav vähemalt tund kuni kaks enne magamaminekut ühtki nutiseadet kasutada. 

«Sinine valgus põhjustab pikalt ekraani ees aega veetes lisaks ka silmade väsimust. Paljudes seadmetes on siiski funktsioonid ja võimalused, kuidas sinist valgust vähendada ja kasutada saab ka muid abivahendeid,» selgitas Aasma. 

Sinist valgust pole vaja karta, aga selle mõju tuleks piirata

Naturaalselt leidub sinist valgust igal pool ning näiteks päikesest eralduv lühikese lainepikkusega (380-500 nm ehk nanomeetrit) valgus käivitab inimese kehas protsessid, mis muudavad tuju paremaks, reaktsiooni kiiremaks ning suurendavad tähelepanuvõimet. Pikalt telefonis või arvuti taga istudes ei maksa aga loota, et efekt kuidagi akumuleeruks. Lisaks pärsib õhtuti näiteks mõnest sinisest LED-lambist, nutitelefonist, sülearvutist või telerist tulev sinine valgus melatoniini teket, mis on vajalik hormoon uinumiseks.

«Tund kuni kaks enne magamaminekut võiks ekraane täielikult vältida või siis kasutada sobivaid filtreid. Lisaks on sinine valgus n-ö suurema hajuvusega, mis tähendab, et silmal on raskem sellele fokusseerida, mistõttu silmad väsivad ka kiiremini ära. Seepärast tuleks sinise valguse piiramisele mõelda ka muul ajal, kui ainult enne magamaminekut,» märkis Aasma. 

Paljudel uuematel nutiseadmetel on selleks puhuks võimalik ülemisest rippmenüüst sisse lülitada sinise valguse filter. «See muudab pildi kollakamaks ning on seega silmi vähem väsitavam,» lisas Aasma.

Lisaks seadmetes olevatele filtritele on olemas ka spetsiaalsed rakendused. «Näiteks tasuta rakendused f.lux ja Redshift töötavad peaaegu kõikidel platvormidel ning on väga mugavad kasutada,» rääkis Aasma. Neid rakendusi saab paigaldada nii telefoni, tahvelarvutisse kui ka sülearvutisse.

Samsungi mobiilidivisjoni juht märkis lisaks, et prillikandjad peaks kindlasti valima endale prilliklaasid, mis on juba spetsiaalse sinise valguse filtriga. «Kes aga muidu prille ei kanna, see võiks siiski kaaluda selliste spetsiaalsete prillide ostmist. Neil on tavalised klaasid, mille ainuke eesmärk ongi sinist valgust filtreerida. Lihtsam variant on kasutada kollase tooniga prille, mis on näiteks ka paljudel autojuhtidel,» täpsustas Aasma, et taoliste prillide kasutamine aitab vähendada sinise valguse efekte pikaajalisel nutiseadmete kasutamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles