Taavi Veskimägi: taastuvenergia surub Vene elektri Baltimaadest välja (5)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Eero Vabamägi

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi kirjutas Facebooki postituses, et Euroopas toodetav taastuvenergia on hakanud Vene elektrit Baltimaade turult välja sööma.

Veskimägi meenutas postituses, kuidas möödunud aastal käis vaidlus, mis sulgeb Eesti Energia Narva elektrijaamad. «Kõlas hääli, et Vene elektri import võtab Narva jaamades töö ja inimestelt töökohad,» kirjutas ta. «Elering tollal ütles üheselt, et see ei ole mitte Vene elektri import, vaid taastuvenergia ja CO2 hind.»

Veskimägi juhtis tähelepanu, et viimasel ajal ongi Balti elektriturul Vene elektrit palju vähem, kohati üldse mitte. «Hoopis Euroopa enda taastuvenergia tootjate toodang on tõrjunud välja Vene elektri,» kinnitas ta. «Tundub, et Vene elekter kaob olulisel määral turult, kui hind langeb alla taset 18–20 eurot.»

Eleringi juht märkis aga, et selline olukord ei ole Narva jaamade toodangut kasvatanud. «Vastupidi, Narva jaamad võistlevad tihti Eesti tootmisvõimsuste konkurentsis poodiumi madalama koha pärast ja üsna tihti hoiame Eesti tuled põlemas üldse ilma Narva elektrijaamadeta,» nentis Veskimägi.

Tema sõnul oli aastaid tagasi, juba enne Auvere elektrijaama investeerimise otsust teada, et see nii läheb: «Me oleme sellest lähtuvalt Eesti elektrisüsteemi ümber kohendanud, vältimaks sõltuvust ainult Narva jaamadest ja mitte võttes kohustust maksta neile elektritarbija taskust raha, kui nad hinnaga turule ei mahu, ainult nende olemasolu pärast.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles