GRAAFIK ⟩ Enneolematu päev naftaturul – nafta hind kukkus miinus 37,53 dollarini barrel (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Naftatöötlemistehas Houstonis (Texase osariik USA)
Naftatöötlemistehas Houstonis (Texase osariik USA) Foto: MARK FELIX/AFP

Naftaturud lõpetasid eilse kauplemispäeva ajaloolise langusega alla nulli – turuosalised olid nõus maksma pea 40 dollarit barrel selle eest, et keegi oleks nõus neilt nafta ära võtma.

Hinnalangus oli nii uskumatu ja šokeeriv, et turuosalised ei osanud seda isegi selgitada. Kes arvas, et mingi suur ettevõte võis olla võtnud valed positsioonid. Teised nägid võimalust, et kogenematud jaeinvestorid sattusid veidra olukorra tõttu paanikasse, spekuleeris Bloomberg.

Aga olukord oli tõesti veider, millist ajaloos pole varem mitte kunagi olnud. USA toornafta WTI mailepingute hind kukkus 17,85 dollarilt barrel miinus 37,63 dollarini.

«Täna oli laastav päev globaalsele naftatööstusele,» ütles uudisteagentuurile riskifondi Merchant Commodity Fund kaasasutaja Doug King. «USA mahutid on täis ja mõned õnnetud turuosalised olid sunnitud (tehingu – T.O.)  lõpuni viima,» lisas ta.

Ühest küljest oli nafta hinna negatiivseks muutumine vaid üks ekstreemne tõrge. Kauplejad valmistusid lepingutest väljuma, sest täna on mailepingute viimane päev. Muu turg oli normaalne. Ka Brenti nafta tegi suure kukkumise, aga hind jäi ülespoole 25 dollari taset barrel. WTI juunilepingute hind jäi ülespoole 20 dollarit barrel.

Tavaliselt rullitakse lähikuu tulevikutehingu leping järgmisse kuusse, mis tähendab, et müüakse maileping ära ja ostetakse juunileping asemele. Ainsad ostjad on need, kes tahavad paberil nafta vahetada füüsilise nafta vastu, nagu näiteks naftatöötlemistehased ja lennufirmad. Kuna aga majandused seisavad, naftamahutid on pilgeni täis, ei soovinud seekord füüsilist naftat ka nemad.

Täna hommikul, kui kauplemine algas Aasia turgudel, kerkis WTI mailepingute hind väikesesse plussi – 1,35 dollarini barrel.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles