Araabia naftariigid ostavad odavat vara kokku (2)

PM Majandus
Copy
Saudi Araabia kroonprintsist Mohammed bin Salmanist on saanud naftariigi üks võtmeisikuid.
Saudi Araabia kroonprintsist Mohammed bin Salmanist on saanud naftariigi üks võtmeisikuid. Foto: Mandel Ngan/Pool/Reuters/Scanpix

Pärsia lahe äärsete naftaeksportijate riiklikud fondid ostavad kokku koroonapandeemiast tekkinud majanduskriisi tõttu langenud väärtusega vara.

Naftariikide fondidele lähedalseisvad isikud rääkisid Financial Timesile, et fondid otsivad investeerimisvõimalusi valdkondades, mis maailmamajanduse toibumisest kõige rohkem kasu saaksid, nagu tervishoid, tehnoloogia ja logistika.

Ühe Saudi Araabia ametniku sõnul on naftariik moodustanud meeskonna, kes otsiks võimalikke sihtmärke. Nii on 320 miljardi dollari suurune Public Investment Fund, mille eesotsas on Saudi kroonprints Mohammed bin Salman, teinud rea investeeringuid, millega on omandanud osalused ristluslaevade operaatoris Carnival ning naftafirmades Royal Dutch Shell, Total, Repsol, Equinor ja Eni. Sel nädalal juhtis fond konsortsiumi, mis nõustus 300 miljoni naela eest omandama Briti jalgpalliklubi Newcastle United.

230 miljardi dollari suurune Abu Dhabi fond Mubadala ootab õiget hetke suuremamahulisteks kapitalipaigutusteks USAs, Euroopas ja Hiinas. Qatari 320 miljardi dollariline riiklik investeerimisfond aga otsib juba aktiivselt investeerimisvõimalusi Põhja-Ameerikas ja Aasias ning on loonud arenevate turgude meeskonna, et leida neid ka Ladina-Ameerikas ning Aafrikas.

See meenutab naftariikide fondide käitumist möödunud kümnendi finantskriisi ajal. Oluline erinevus seisneb aga selles, et kui tollal Pärsia lahe riigid kriisi käes suuremat ei kannatanud, siis seekord on nafta hind järsult kukkunud. Seetõttu peab mõni vaatleja nende käitumist küsitavaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles