Tööandjate liidu juht: töötavate välismaalaste Eestis viibimise takistamine on lühinägelik

PM Majandus
Copy
Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas.
Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas. Foto: Remo Tõnismäe

Tööandjate Keskliidu hinnangul on riigikogu menetluses olevas kobareelnõus punkte, mis ei tööta Eesti riigi kasuks, vaid hoopis kahjuks, edastas liidu tegevjuht Arto Aas.

«Näiteks välisspetsialistide kaasamine Eesti majandusse oli ja on jätkuvalt ülioluline. Kvalifitseeritud tööjõu puudust on majanduseksperdid ja tööandjad pidanud meie majandusarengut pidurdavaks teguriks juba aastaid,» avaldas Aas ning rõhutas, et häid spetsialiste vajavad eri valdkondade tööandjad ka praeguse kriisi ajal, olgu nendeks keevitajad, masinaoperaatorid, insenerid või lüpsjad. «Kui tööturul on neist puudus, ei tohiks välisspetsialistide Eestis töötamist takistada, sest nendest sõltuvad ka paljud teised töökohad,» lisas ta.

Välistööjõu tõrjumisega pidurdab riik keskliidu hinnangul enda ja eestimaalaste sissetulekute kasvu. Postimehes eile kajastatud BLRT Grupi olukord on vaid üks näide, selliseid ettevõtteid on Eestis sadu.

Eelnõus on keskliidu hinnangul palju mõistlikke meetmeid sujuvaks asjaajamiseks eriolukorras. «Paraku ei saa me nõus olla eelnõu paragrahvi 31 punktides 3 ja 6 toodud välismaalaste seaduse muudatustega, mille kohaselt kaotaks Eestis viibimise aluseks olev viisa ja lühiajaline registreering kehtivuse, kui vähemalt üks praegune tööandja kannaks töötamise registrisse töösuhte lõppemise. Leiame, et see muudatus ei ole hädavajalik ega kavandatud sarnaselt teiste muudatustega ja eelnõu eesmärgile vastavalt ajutisena,» seisis liidu avalduses.

Liit rõhutab, et oma avaldusega ei võitle nad mitteaktiivsete töötute Eestis viibimise eest. «Samas ei tohiks takistada nende välismaalaste töötamist Eestis, kes täidavad ametikohti, kuhu kohapealt ei ole sobivaid töötajaid leida,» võttis liit teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles