Ekspert selgitab: millised on katuste turvanõuded

Tarbija24
Copy
Katus, maja, katuse turvavarustus.
Katus, maja, katuse turvavarustus. Foto: BMI Monier

Tõsiste vigastustega lõppevaid kukkumisi tuleb ehituses paraku ikka ette ning ligi pooled neist õnnetustest on kukkumised katuselt või läbi katuse. Seejuures ei olene kukkumisrisk sellest, kas katusel tuleb teha pikemalt tööd või ronitakse sinna vaid mõneks minutiks. 

​Kivikatuste müüja BMI Monieri müügijuht Erkki Tepper kordab üle, millised turvanõuded peavad katuste puhul täidetud olema, et nendel töötamine või kontrollide tegemine oleks ohutu. 

Ohutu ligipääs korstnale eeldab katuse turvavarustust

Seaduse järgi peab majaomanik tagama ohutu ja aasta läbi kasutatava juurdepääsu maapinnalt korstnani. Vastasel juhul võib korstnapühkija tööst keelduda ning halvimal juhul jääb ilma katuse turvavarustuseta ehitatud uus maja sootuks kasutusloata, kui päästeamet selleks kooskõlastust ei anna. 

Päästeameti ehituslike tuleohutusnõuete kokkuvõtte kohaselt tuleb korstnale ligipääsu tagamiseks varustada katus spetsiaalse turvavarustusega, mis peab olema püsivalt fikseeritud ning aastaringselt kasutatav. Suurema kui 11-kraadise kaldega katusel tuleb räästast korstnani paigaldada statsionaarne redel või katuseastmed. Kui viilkatusele pääseb luugi kaudu, peab katuseluugist korstnani viima statsionaarne käigusild. 

Juhul, kui maja fassaadi kõrgus on üle 8,5 meetri, peab lisaks statsionaarsetele katuseastmetele või käigusillale olema püsivalt kinnitatud ka seinaredel. Korstna katuseharjapoolsesse külge tuleb paigaldada teenindusplatvorm, mis peaks ohutuse tagamiseks korstnapühkimisel olema korstna ülemisest servast vähemalt 1,2 meetrit allpool. 

Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu ja tööinspektsiooni ohutusjuhendi  kohaselt peab kogu katkematu juurdepääsutee ulatuses olema võimalik end ohutusköite ja turvarakmetega allakukkumise eest kaitsta. Ohutusköie üks ots kinnitatakse turvarakmete külge ning teine mõne püsiva kinnituspunkti külge katusel. Seepärast peavad käigusillad ja katuseastmed olema sobivad ohutusköite kinnitamiseks, vajadusel tuleb paigaldada lisaks turvakonkse, turvasiine või käigusilla käetugesid. 

Ohutusköie kinnituspunkte peaks olema katusel piisavalt selleks, et katusel liikudes on korstnapühkijal võimalik ohutusköit edasi tõstes olla pidevalt katuse külge kinnitatud. 

NB: kõik katusel kasutatavad turvatooted peavad olema korrosioonikindlad. Turvatooted tuleb kinnitada vastavalt tootja paigaldusjuhendile püsivalt katuse külge. Kinnitused ei tohi kahjustada katusekatet, mistõttu on soovitatav kasutada katusematerjalide tootjate valmistatud või soovitatud turvavarustust. 

Lumetõkked tagavad hoone ohutuse talvel

Kuigi ehitusnõuded otseselt lumetõkkeid ei nõua, on nende paigaldamine vajalik, sest seaduse järgi vastutab hoone omanik, et katuselt pudenev lumi või jää ei kahjustaks inimesi ega vara. Ilma lumetõketeta on aga keeruline seda kohustust täita. Seetõttu tuleb viilkatusel lumetõkked paigaldada kohtadesse, kus räästa all liiguvad igapäevaselt inimesed või pargivad autod. Hoone sissepääsude kohale võiks lisaks ehitada kaitsekatused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles