Fitch langetas Läti krediidireitingu väljavaadet

BNS
Copy
Läti rahvuslipp lehvimas Riias vabadussamba kõrval.
Läti rahvuslipp lehvimas Riias vabadussamba kõrval. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch jättis Läti pikaajalise riigireitingu tasemele A–, kuid langetas väljavaate stabiilsest negatiivseks.

Fitch seostab seda fiskaalolukorra prognoositava halvenemisega aastail 2020–2021, võttes arvesse majanduslangust lühiajalises perspektiivis ja kulude kasvu koroonapandeemiaga seoses. 

Läti võimud on rakendanud koordineeritud jõupingutusi koroonaviiruse leviku ohjeldamisel ja selle sotsiaalmajandusliku mõju piiramisel. Ent endiselt on ebaselge selle kestus ja mõju Lätile ning riikidele, millega see kaupleb, selgitas agentuur. 

Fitch märgib, et peamised tegurid, mis on aidanud hoida Läti krediidireitingut tasemel A–, on mõõdukas eelarvepuudujääk ja riigivõlg, aga samuti institutsionaalne stabiilsus, mis on seotud Euroopa Liidu ning euroala liikmesusega. 

Agentuur prognoosib, et Covid-19 pandeemia avaldab märkimisväärset negatiivset mõju Läti väikesele ja avatud majandusele – langus võib sel aastal küündida pea seitsme protsendini. Naasmine kasvu juurde leiab aset 2021. aastal, mil sisemajanduse kogutoodang kasvab Fitchi hinnangul tänu ekspordi hoogustumisele ning tarbimise ja investeeringute taastumisele 5,2 protsenti. 

Samuti ennustab Fitch töötuse määra tõusu sel ja järgmisel aasta 9,5 ja kümne protsendini. Mullu oli see 6,3 protsenti. Tänavuseks eelarvedefitsiidiks prognoosib agentuur 6,4 protsenti, samas kui mullu oli see pool protsent SKT-st. Tuleval aastal võib puudujääk langeda kolme protsendini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles