Peeter Jalakas ootab söögikohtade pankrotilainet (10)

PM Majandus
Copy
Von Krahli teatri lavastaja ja eestvedaja, toitlustusettevõtja Peeter Jalakas. Fotomeenutus «Jaigi» prooviprotsessilt. FOTO: Kristiina Praks
Von Krahli teatri lavastaja ja eestvedaja, toitlustusettevõtja Peeter Jalakas. Fotomeenutus «Jaigi» prooviprotsessilt. FOTO: Kristiina Praks Foto: Kristiina Praks

Teatrijuht ja ettevõtja Peeter Jalakas leiab, et töötukassa toetus on paljudele ettevõtjatele tegelikult pankrotilõks. Oma sotsiaalmeediapostituses prognoosib Jalakas, et abimeetme kasutamine viib toitlustusasutused veel suurematesse raskustesse. 

Peeter Jalakas ennustab oma valdkonna tulevikku:
«Paljude toitlustusasutustega (nõme sõna, aga seda ju kasutatakse) saab juhtuma nii: võetakse töötukassa toetus ette nähtud kaheks kuuks, mis kohustab tööandjat välja käima ümardatult vähemalt 200 eurot per töötaja. Ehk et 50 töötaja puhul kümme tuhat eurot olukorras, kus käive on null ja koondamistasudeks raha pole. Samas pole lootustki pangast laenu saada ka Kredexi tagatisega, sest su näitajad on nii kehvad, et pank väänab sulle selga isikliku käenduse. Sellega ei julge keegi riskida ja kuna see 30-prossane käibekukkumine, millega sa ettevaatliku inimesena oled osanud arvestada, on muutunud nonsensiks, lased sa kahe kuu pärast oma ettevõtte ikkagi pankrotti, sest muud varianti enam pole. Tõstad sellega töötukassa kohustuse enneolematult suureks ja mingis mõttes muudad mõttetuks kogu selle riikliku palgatoetuse, sest töötukassa saab nüüd veel suurema laksu, kuna kõik pankrotiga seotud koondamistasud tuleb välja maksta riigil.

Ja siis püüad vana ettevõtte varemetel alustada uuesti ja kuna sa oled olnud hulgikaupmeeste lojaalne klient, pigistavad nad silmad kinni asjaolu ees, et mõned arved eelmisest firmast jäid tasumata ja no - rasked ajad ka - mis seal ikka, hakkame otsast peale, ma ju tunnen sind, eks peidame selle pankroti tulemusel tekkinud võlad mingitesse arvetesse ja elame edasi ja las see riik toimetab kusagil, ega pole tast kunagi eriti abi olnud, nii et fuckit ja fuckit again. Ehk et kui on soov tegelikult ka väikeettevõtteid koos oma töötajatega käimas hoida, tuleb rohkem pingutada, sest praegused meetmed ei lahenda olukorda mitte kuidagi.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles