Venemaa keskpank rubla nõrgenenud kurssi ei toeta (2)

PM Majandus
Copy
Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina keskpanga logo ees.
Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina keskpanga logo ees. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Venemaa keskpanga presidendi sõnul pole valuutaturu tehingutel mingit tegemist rubla kursiga, vahendas Financial Times.

Venemaa keskpank on alates märtsist müünud enam kui kahe miljardi dollari eest valuutareserve ja keskpanga president Elvira Nabiullina teatas reedel, et kavatseb igapäevast reservide müüki jätkata aprillis, vajadusel ka intressimäära langetades.

Kuid Nabiullina sõnul pole reservide müük kuidagi seotud rubla vahetuskursiga. «Me ei püüa mõjutada vahetuskursse oma valuutaturu tehingute abil, ostame või müüme valuutat,» ütles ta. «Meie mahtudel pole midagi tegemist vahetuskursiga.»

Rubla kurss langes kõvasti pärast nafta hinna krahhi möödunud kuus ja viimastel päevadel on dollar maksnud juba üle 80 rubla. Nii odavaks läks rubla viimati nafta hinna langedes 2016. aastal. Vaid kaks valuutat on koroonakriisi ajal veel rohkem nõrgenenud.

Selline rubla kurss on analüütikute sõnul psühholoogiliselt oluline tase, mille juures võivad valuutaturu osalised närviliseks muutuda. Samuti võib see sundida venelasi üle minema dollarites arveldamisele.

Venemaa läks dollari suhtes vabalt ujuvale vahetuskursile üle 2014. aastal, kui oli pärast Krimmi annekteerimist kulutanud asjata 60 miljardi dollari eest valuutareserve, et rubla kurssi hoida.

Kuigi Venemaa riigieelarve vajaks tasakaalu saavutamiseks praegusest oluliselt kallimat naftahinda, umbes 42 dollarit barrelilt, tasub arvestada sellega, et pärast 2017. aastat on Venemaa kogunud riiklikusse fondi 150 miljardit dollarit sääste. Praegustel tingimustel piisaks sellest eelarve puudujäägi katmiseks ligikaudu järgneva kolme aasta vältel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles