Eesti Energia müüs Iisraeli firmale Enefiti õlitehase ehitamise õiguse (4)

BNS
Copy
Margus Vals
Margus Vals Foto: Erakogu

Eesti Energia enamusosalusega ettevõte Enefit Outotec Technology (EOT) müüs Iisraeli firmale Rotem Energy Mineral Partnership (REM) õiguse ehitada esimene Enefiti tehnoloogial põhinev õlitehas väljaspool Eestit.

Järgmise kolme kuu jooksul koostavad Eesti spetsialistid Enefiti tehnoloogial põhinevat õlitehast rajada sooviva REMi jaoks eelprojekti ning täiendavad analüüsid, mille alusel otsustab Iisraeli ettevõte oma järgmised sammud, teatas Eesti Energia.

Juba varem on ettevõtete vahel sõlmitud litsentsileping, mis tähendab, et positiivse investeerimisotsuse korral kasutatakse tehase rajamisel just Enefiti tehnoloogiat. Lisaks osaleb Eesti Energia projektis konsultandina.

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul valis REM oma õlitehase rajamiseks Enefiti tehnoloogia põhjusel, et tegemist on teadaolevalt kõige efektiivsema ja väikseima keskkonnamõjuga tööstuslikult tõestatud põlevkivi väärindamise tehnoloogiaga maailmas.

«Eesti inseneride loodud unikaalne Enefiti tehnoloogia võimaldab efektiivselt ära kasutada kogu kaevandatud põlevkivi ning töödelda õliks vanarehvid ning perspektiivis ka plastjäätmed,» ütles Vals. «Just tõhusus ja võimekus toetada keskkonnaprobleemide lahendamist ringmajanduse kaudu muudab Enefiti tehnoloogia atraktiivseks.»

REMi ning EOT ja Eesti Energia vahel sõlmitud lepingute järgi osalevad Eesti eksperdid projekti kõikides etappides, tehes projekteerimis- ja inseneritöid, pakkudes tehnilist tuge ning muid teenuseid, mis on õlitehase rajamiseks vajalikud. Kui Eestis on kokku arvel 4,6 miljardit tonni põlevkivivaru, siis ainuüksi Kesk-Iisraelis asuval Mishor Rotemi alal, kus tegutseb REM, on põlevkivivaru kaks miljardit tonni.

Enefiti tehnoloogia võimaldab ära kasutada kogu kaevandatud põlevkivi. Õli tootmiseks kasutatakse lisaenergiat minimaalselt, sest tootmisseadmed varustavad end sellega ise ja tootmise kõrvalsaadusena tekkivat kõrge kütteväärtusega põlevkivigaasi saab kasutada elektrijaamades elektri toomiseks. Sel moel saadakse maavarast kätte enam kui 80 protsenti selles sisalduvast energiast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles