KFC brändi omanikfirma müüs 600 miljoni eest rämpsvõlakirju

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Suletud KFC söögikoht Cambridge lähedal Suurbritannias.
Suletud KFC söögikoht Cambridge lähedal Suurbritannias. Foto: Mike Egerton/PA

Kiirtoidukettide KFC, Taco Bell ja Pizza Hut omanik Yum Brands müüs esmaspäeval 600 miljoni dollari eest võlakirju, olles sellega esimene rämpsvõlakirja reitinguga ettevõte, kes kaasas raha koroonaviiruse tagajärgede finantsseisu polsterdamiseks.

Rämpsvõlakirjadeks nimetatakse võlakirju, mille reiting jääb alla investeerimisreitingu.

Investorid jooksid võlakirjade peale tormi, mis lubas suurendada emissiooni mahtu 100 miljoni dollari võrra, 600 miljoni dollarini, kirjutab Financial Times.

Märtsi keskel sulges Yum umbes 7000 söögikohta, teiste hulgas 1000 Pizza Hut Express kohta USAs ja 900 KFC-d Suurbritannias. Grupil on üle maailma 50 000 söögikohta, millest peaaegu kõik opereerivad frantsiisilepingu ja litsentsi alusel.

Maailma suurimad ettevõtted, nagu legendaarse investori Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway, meelelahutuskontsern ja ravimitootja Pfizer emiteerisid märtsikuus koroonaviiruse tagajärgede kaitseks rekordmahus kõrge investeerimisreitinguga võlakirju. Kõrgema riskiga võlakirjadest on investorid pigem hoidunud, sest kardetakse maksejõuetusi. Yumi kõrge intressimääraga võlakirjaemissioon oli esimene taoline alates 4. märtsist.

«Vaatame, kui kaua on aken avatud,» ütles majanduslehele varahaldusettevõtte Diamond Hill Capital Management portfellihaldur John McClain. «Me kindlasti ei usu, et torm on läbi,» lisas ta.

Reitinguagentuurile Moody’s tehing ei meeldinud, sest kavatseb panna Yumi võlareitingu negatiivse vaatluse alla, mis tähendab, et võib langetada reitingut veelgi.

Nõudlus Yumi võlakirjade järele oli nii suur, et ettevõte sai laenu 7,75 protsendiga arvatava üheksa protsendi asemel, millega oli algselt arvestanud, ütlesid majanduslehele tehinguga kursis olevad allikad. Kuid samas on see üsna palju kõrgem 4,75 protsendist, mida investorid maksid 10-aastase lunastamistähtajaga võlakirjade eest eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles