Postimees Grupp tahab Kanal 2 tagasi vabalevisse tuua (7)

BNS
Copy
Kanal2.
Kanal2. Foto: Sander Ilvest

Postimees Grupp tahab ajutiselt taastada telekanali Kanal 2 vaba juurdepääsu üleriigilise televisiooniteenusena.

Postimees Grupi juhatuse liige Nele Laev ültes BNSile, et alates 12. märtsist on Eesti uues olukorras – eriolukorras, mis on juba muutnud meie majanduslikku ja sotsiaalset elu. Oluline muutus on, et inimesed lahkuvad linnadest maamajadesse ja suvilatesse.

«Neis kohtades on inimestel juurdepääs pigem vabalevi kanalitele,» ütles Laev. «Maakodudes ja suvilates on esmatähtis, et säiliks ühendus pideva uudisvoo ja teadaannetega. Vabalevis on võimalik vaadata küll Eesti Rahvusringhäälingu kanaleid, kuid usume, et vajalik on säilitada võimalikult suur ligipääs ka teistele allikatele, sest vaatajatel on soov ja vajadus saada infot mitmest erinevast kanalist.»

Laeva sõnul on alates 2006. aastast Kanal 2 olnud Eesti vaadatuim kommertskanal ning näiteks 2019. aastal võitis Kanal 2 tagasi ka liidripositsiooni nooremate televaatajate ehk 18–49-aastaste arvestuses. Iga päev on Kanal 2-l ligi 350 000 vaatajat, üle poolte eestimaalaste jälgib kanalit iga nädal.

«Postimees Grupp on arvestades vaatajate harjumusi valmis eriolukorra ajal vabalevis vaatajatele kättesaadav olema. Näiteks rahvusringhäälingu uudistesaate «Aktuaalne kaamera» kõrval on just Kanal 2 Reporter olnud vaatajate lemmik uudissaate formaat kommertskanalitel juba üle kümne aasta. Väga laiapõhjaline edu on jätkunud ka 2020. aastal ning iga saade meelitab TV ette oluliselt enam eestimaalasi kui konkurent samal ajal,» märkis Laev.

Postimees Grupp leiab, et arvestades inimeste liikumist, kuid ka olukorda majanduses, kus inimesed hakkavad kulutusi kokku tõmbama, tuleb tagada ühiskonnale suurem ligipääs informatsioonile, teadmistele, kultuurile ja meelelahutusele ning seetõttu on vajalik tagada Kanal 2 programmi kättesaadavus vabalevis.

«Juba praegu on Postimees Grupp otsustanud muuta Kanal 2 sisu veelgi enam uudistekeskseks tagamaks vaatajate informeeritust kõigist kriisiga seotud asjaoludest. Siiski ei ole see info praegu kättesaadav paljudele linnadest lahkunud isikutele. Sellest johtuvalt on Postimees Grupp AS alustanud ja edukalt pidanud läbirääkimisi Levira ASiga taastamaks vabalevisse naasmise tehniline võimekus. Läbirääkimiste tulemusel saab tõdeda, et tehniline võimekus vabalevis edastamise osas on olemas, pooltel on tahe seda teha ning ka muudes olulistes tingimustes on kokkuleppele jõutud,» kinnitas Laev.

Postimees Grupp soovib olemasoleva tingimusliku juurdepääsuga televisiooniteenuse osutamise tegevusloa tingimustel asuda osutama esimesel võimalusel televisiooniteenust vaba juurdepääsuga.

Postimees Grupi hinnangul on selleks kolm alternatiivi. Neist üks oleks eriolukorra juhi korralduse alusel lubada erandkorras vaba juurdepääsuga televisiooniteenuse osutamise loa andmine kiirendatud korras, sest hädaolukorra seaduse § 24 lg 5 kohaselt annab eriolukorra juht ehk peaminister Jüri Ratas oma pädevuse piires haldusaktidena korraldusi. Teine võimalus oleks taastada enne 21.07.2017 kehtinud vaba juurdepääsuga televisiooniteenuse osutamise tegevusluba. Kolmandana aga oleks võimalik anda ajutine televisiooniteenuse osutamise luba.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles