Swedbank: inflatsiooni aeglustumine oli ootuspärane

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete hinnad kerkisid taas.
Toiduainete hinnad kerkisid taas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti hinnangul  oli hinnakasvu  aeglustumine ootuspärane ning kui 2011. aasta esimesel poolel panustasid hinnakasvu peamiselt toidukaupade hinnad, siis aasta lõpus olid peamiseks hinnakasvu mõjutavaks teguriks eluasemekulud.

«2012. aastaks ootame inflatsiooni aeglustumist, mida ühelt poolt mõjutavad nii arenenud riikide majandusaktiivsuse langusest tulenevad deflatsioonilised surved toormete hindadele kui teisalt ka kõrgem võrdlusbaas,» ütles Paabut.

Samas ei pruugi analüütiku sõnul näiteks mootorikütuste hind märkimisväärselt kahaneda – volatiilsus finantsturgudel ning rahutused naftatootjariikides võivad nafta hinna langust edasi lükata. Sisemaistest teguritest jääb oluliseks endiselt eluaseme kulutuste kasv – teadaolevalt on eelmise aastaga võrreldes kallimad nii soojusenergia kui ka elektrienergia ning gaas (gaasihind kerkib 15 protsenti, elektrihind 5 protsenti ning soojusenergia hind 4 protsenti).

Tarbijahinnaindeks kerkis detsembris aastaga 3,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles