Merkel: Saksamaa on vastu euroala ühistele võlakirjadele

Copy
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: Thomas Trutschel/photothek.de via www.imago-images.de/imago images/photothek

Saksamaa on vastu nõndanimetatud koroonavõlakirjade ideele, mis koondaks 19 eurotsooni riigi võlad reageerimisel koroonaviiruse kriisile, ütles kantsler Angela Merkel neljapäeva õhtul.

Merkel ütles pärast Euroopa Liidu liidrite videokonverentsi, et ta on vastu Prantsusmaa ja Itaalia toetatud ettepanekule.

«Saksamaa ja teiste poolt me ütlesime, et see ei ole kõigi liikmesriikide seisukoht,» ütles Merkel ja lisas, et tema eelistus on kasutada koroonakriisi leevendamiseks olemasolevat Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM).

«Arvan, et ESM-iga on meil kriisiinstrument, mis avab palju võimalusi ja mis ei sea kahtluse alla nii ühise kui ka individuaalselt vastutustundliku tegevuse aluspõhimõtted,» lisas ta.

Ta möönis, et EL-i liidrid arutasid, kas ESM sisaldab piisavalt võimalusi, ning seda, «kui tugev ja kiire meie vastus peab olema».

Praegune ESM-i abifond on ebapopulaarne Lõuna-Euroopa riikide nagu Itaalia seas, kuna seab finantsabi tingimuseks majandusliku ümberstruktureerimise.

Kolmapäeval saatsid üheksa riigi liidrid, nende seas Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Giuseppe Conte Euroopa Ülemkogu alalisele eesistujale Charles Michelile pöördumise, kutsudes välja andma Euroopa «koroonavõlakirju» võitluseks koroonaviirusest põhjustatud kriisiga.

Teised riigid nagu Saksamaa ja Holland on korduvalt selle idee tagasi lükanud kui ülemäära kulutavate Lõuna-Euroopa riikide katse kasutada ära madalaid laenuintresse, mida naudivad tasakaalustatud eelarvetega riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles