Fordi võlakirjad hinnati rämpsuks

Postimees
Copy
Fordi tegevjuht James Hacket tutvustamas elektriautot Mustang Mach-E.
Fordi tegevjuht James Hacket tutvustamas elektriautot Mustang Mach-E. Foto: MARK RALSTON/AFP

Reitinguagentuurid Moody’s ja S&P Global langetasid Fordi võlakirjade krediidireitingu rämpsu tasemele.

Reitinguagentuurid Moody’s ja S&P Global jätsid autotootja Ford ilma investeerimistaseme krediidireitingust, mille tõttu liigituvad nüüd ettevõtte võlakirjad, mida kontsern on välja andnud 36 miljardi dollari eest, rämpsvõlakirjadeks. Firma sulges nädal tagasi enamiku oma tehaseid üle maailma.

Krediidireitingu alandamine võib tähendada, et osa investoreid peab Fordi võlakirjad maha müüma, kuna need ei vasta enam rahapaigutustele esitatud nõuetele.

Ettevõtte võlakoorem on viimase aja langenud inglite, nagu hüütakse investeerimistaseme krediidireitingust ilma jäänud ettevõtteid, seas suurim. Viimati toimus veel suurema mahuga krediidireitingu langetus 2005. aastal, mil nii General Motorsi kui ka Fordi krediidireiting langes rämpsu tasemele.

Analüütikute hinnangul saab rämpsvõlakirjade turul, mille mahtu hinnatakse 1,2 triljonile dollarile, olema keeruline nii suurt ettevõtet ära seedida.

Sellel aastal on rämpsu tasemele langenud mitme tuntud ettevõtte võlakirjad, nagu Kraft Heinz, Macy’s and Occidental Petroleum.

Mõni tund enne kolmapäevast teadet lisas Moody’s reitingukärpe hoiatusnimekirja seitse Euroopa autotootjat, nagu put Daimler, Volkswagen ja Renault ning langetas BMW’s võlakirjad tasemelt A2 tasemele A1.

Reitinguagentuur kommenteeris, et autotööstus on tarbijate nõudluse ja kindlustunde muutuse tõttu üks kriisist enam pihta saanud majandusharusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles