Pretsedenditu olukord: Norra töötute arv tõusis 350% (1)

PM Majandus
Copy
Norra tühjad tänavad
Norra tühjad tänavad Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Koroonaviiruse laastav mõju Norra majandusele tõstis riigi töötuse määra viimase 60 aasta kõrgemale tasemele, kirjutab Bloomberg.

Viimasel kahel nädalal on kasvanud töötutoetustele toatlejate arv 350%, sest ettevõtted on ajutiselt koondanud tuhandeid töötajaid. Riigi töötuse määr on tõusnud 10,4 protsendini, veel veebruaris oli töötuse määr 2,3 protsenti.

Norra töö- ja hoolekandeameti juht Sigrun Vageng ütles, et viimase kahe nädala jooksul toimunud arenguid pole kunagi varem Norra tööturul nähtud.

Registreeritud töötus võis olla Norras nii kõrge viimati 1930. aastatel ülemaailmse majanduskriisi ajal, mil töötus tõusis 10–11 protsendi peale, ütles Norra ettevõtjate konföderatsiooni peaökonomist Oystein Dorum.

Töötute statistika, mida avaldatakse nüüd igal nädalal, näitab majanduse kiiret halvenemist. Olukord on juba pannud keskpanga kasutama kahte erakorralist intressimäärade alandamist ja keskpank ähvardab sekkuda valuutaturule, et võidelda Norra krooni paanikapõhise müügi vastu.

Norra valitsus on lubanud teha kõik, et majandust toetada. Praegu välja käidud abipaketi maht on 280 miljardit krooni ning see sisaldab maksude peatamist, laenutagatisi ning töötutoetuste tõstmist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles