Hooandja näeb kriisis uusi võimalusi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Ansambli Elvus CD «Marsi udud» virtuaalne esitluskonstert.
Ansambli Elvus CD «Marsi udud» virtuaalne esitluskonstert. Foto: Kuvatõmmis

Hooandja juhatuse liige Tuulike Mänd räägib, kuidas ühisrahastusplatvorm  eriolukorra tingimustes uusi väljundeid, sisendeid ja võimalusi otsib.

Kuidas viiruskriis on tunda andnud end Hooandja keskkonnas?

Hooandja enda töökorraldust kriis märkimisväärselt muutnud ei ole, sest enamus suhtlusest toimub nagunii e-kirjade, sõnumite ja telefoni teel ja ühisrahastuse kogumine toimub virtuaalselt. Meeskonna liikmed elavad Tartus ja Tallinnas, oleme kodus töötamise ning Skype’i koosolekutega harjunud.

Toetust koguvaid projekte on piirangud aga küll mõjutanud. Katkestada on tulnud õnneks ainult kaks projekti, mille eesmärgiks oli sõita Saksamaale festivalile ja Prantsusmaale võistlustele. Nende projektide hooandjatele on toetused tänaseks tagasi makstud. Mitmed üritused on tulnud edasi lükata ja mõned juba ette valmistatud kampaaniad pole läinud avalikuks, sest vajavad muutmist või ootavad olukorra selginemist. Kõigi takistuste peale kohe ei tulegi, näiteks pidi ühe filmi autor katkestama montaažitööd välismaal ja naasma Eestisse, töö tuleb nüüd seetõttu ümber korraldada ja aprillis planeeritud linastused lükkuvad tõenäoliselt sügisesse.

 

Tuulike Mänd konverentil "Kultuurikompass: Kuidas teha edukalt ühisrahastust?" 2019. aasta jaanuaris.

 

Hooandja läheneb praegu kõigile projektidele individuaalselt ja paindlikult. Püüame kõigi autoritega läbi arutada, millest neile võiks abi olla, aitame toetajatega suhelda, pakume kampaaniaperioodi pikendamise võimalust ning jagame muudatuste kohta infot sotsiaalmeedias.

Ka autorid otsivad uusi viise lubatu elluviimiseks. Näiteks äsja oma CD «Marsi udud» valmis saanud ansambel Elvus (https://www.hooandja.ee/projekt/ansambel-elvuse-cd-marsi-udud) andis koostöös Eesti Jazziliidu ja Philly Joe’s klubiga suurepärase virtuaalse esitluskontserdi, mis on hetkel veel järelvaadatav siin https://www.facebook.com/phillyjoes/videos/232344181232248/. Inglise bioloog Rupert Sheldrake’i Eesti visiit arusaadavalt aprillis toimuda ei saa, kuid loeng ja raamatuesitlus siiski ära ei jää, vaid kolivad internetti.

Avaldame jooksvalt toimuva kohta uut infot Hooandja FB lehel https://www.facebook.com/Hooandja/.

Kas eriolukord mõjutab inimeste osavõttu projektide toetamisest ja kui, siis kuidas?

Sellele küsimusele on veel vara vastata. Nädalavahetusel laekus toetusi tõesti tavapärasest vähem, aga tänaseks on inimesed jõudnud uue olukorraga harjuda ja oma elu ümber korraldada ning toetamine jätkub üsna tavapäraselt. Hooandjas projektide toetamine pakub reaalset ja lihtsat võimalust ühineda üleskutsega loomevaldkonna tegijaid ja ürituste korraldajaid toetada.

Kuidas artistid saaksid Hooandjat ära kasutada, et kiiresti ja operatiivselt oma talendi asutajateni jõuda? On teil plaanis luua uusi operatiivseid vahendeid?

Hooandja portaalis on juba praegu olemas võimalused erinevat tüüpi kampaaniate läbiviimiseks. Oleme valmis pakkuma oma platvormi paindlike tingimustega heategevuslikele kampaaniatele, vabaühendustele ja igasugu enneolematutele ideedele. Näiteks on võimalik läbi viia kampaaniaid, mille rahaline eesmärk ei pea 100-protsendiliselt  täituma, vaid autor saab kätte niipalju toetust kui koguneb. Heategevusliku kampaania korraldajad võivad, aga ei pea toetajatele kingitusi pakkuma ja Hooandja küsib neilt tavapärasest vähem teenustasu.

Kuidas viiruskriis on tunda andnud end Hooandja keskkonnas?

Hooandja on alati uudseid võimalusi katsetanud, et näha, mis paremini töötab ja mis mitte. Ootame väga kõiki oma ideede ja ettepanekutega meie poole pöörduma, ükskõik kui jaburad või võimatud need esimese hooga tunduvad. Teretulnud on kõik tegijad ja lahenduste otsijad, samuti kõik sektorid, mitte ainult loomevaldkonna esindajad. Mõtleme kaasa ja vastame kindlasti kõigile ideedele. Sul on idee, mis aitab koroonakriisiga paremini hakkama saada? Võta meiega ühendust! (info@hooandja.ee)

Milliseid võimalusi te pikemas perspektiivis näete, kuidas internetti kultuuriäris võiks selle kriisi näitel ära kasutada?

Olukord on ka meie jaoks täiesti uus ja esimese hooga on suur hulk energiat läinud vajalike muudatuste tegemisele ning info operatiivsele levitamisele. Selge on see, et veebivõimaluste kasutamine kultuuri vahendamiseks on juba saanud korraliku kiirenduse, päris uudsed lahendused aga alles hakkavad tekkima.

Kõige olulisem on ehk aru saada, et internet on vahend, mille olulisim roll on praegu kommunikatsiooni võimalikuks tegemine. Meie tõelised tugevused seisnevad milleski muus. Näiteks selles, et suudame kiiresti reageerida ja tõhusalt koostööd teha, hoolida ja võimalusel teisi aidata. Seekordne kriis puudutab kõiki ja kõik saavad ühel või teisel viisil kahju. Rõõm on näha, kuidas praegu ollakse valmis kiiresti üheskoos lahendusi otsima ja üksteist toetama.

Uus olukord näitab meile ka seni võimatuna näinud asjade võimalikkust. Alustame sellest, et õppetööd ja töötamist saab korraldada teisiti ja tihti huvitavamalt ning tulemuslikumalt, kohalistumine pole kõige olulisem. Päevakorda on uuesti tõusnud arutelud kodanikupalgast. Loodetavasti näeme, et reisimist ja sellega keskkonnale tekitatavat koormust on võimalik vähendada jne. Sellised arusaamised muudavad maailma.

Ja kui kriis ükskord lõpule jõuab, siis tuleme sellest tõenäoliselt targemana välja. Mingid asjad saavad läbi mõeldud ja ära lahendatud ja edaspidi teeme neid juba paremini. Järgmine kord on sellevõrra kergem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles