Maksuamet asus ettevõtjatele leevendust pakkuma

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Maksu- ja tolliameti juht Valdur Laid
Maksu- ja tolliameti juht Valdur Laid Foto: Tairo Lutter

Maksu- ja tolliamet sulges avaliku võlapäringu ja julgustab raskustesse sattunud ettevõtetel otsida koostöös ametiga lahendusi. Samuti tegi MTA peadirektor Valdur Laid rahandusministeeriumile ettepaneku kehtestada ajutine vabastus maksuvõlgade intressidest.

Valitsus töötab välja meetmeid koroonaviiruse puhangus välja kuulutatud eriolukorras ettevõtjate toetamiseks, rahandusminister Martin Helme sõnul on välja töötatava paketi fookus majanduse käigushoidmine. Meetmete väljatöötamisel tehakse koostööd maksu-ja tolliametiga (MTA), et vähendada raskustesse sattunud ettevõtete koormust.

MTA peadirektor Valdur Laid ütles, et amet on oma tegevuses maksimaalselt paindlik ja ettevõtete keerulist olukorda arvestav. «Ettevõtteid, kes on sattunud raskustesse või näevad neid ette, julgustame kasutama lihtsustatud ajatamise võimalusi meie e-keskkonnas. Alati võib ka võtta otse ühendust – parem on ausalt oma raskustest rääkida ja otsida koostöös MTAga lahendusi, mitte minna maksupettuse teed,» ütles Laid.

Ta lisas, et MTA on teinud ettepanekud rahandusministeeriumile, milliseid muudatusi oleks vaja ettevõtjate toetamiseks teha. Näiteks kohe rakendatav ja kiiret leevendust toov lühiajaline ettepanek on kehtestada ajutine vabastus maksuvõlgnevuse korral tekkivatest intressidest. «See aitab ettevõttel kohe muret vähemaks võtta ja olla kindel, et kui praegu jään maksudega hätta, siis ei saa selle eest karistada. Nii on ettevõtjal rohkem aega oma tegevust ümber korraldada ja teisi riigi toetusmeetmeid kasutusele võtta. Samuti on see meede väga kiiresti ja lihtsalt rakendatav ning ettevõtjatele selgelt arusaadav,» ütles Laid.

Lisaks sulges MTA juba avaliku võlapäringu ja x-tee teenuste kaudu võlglaste massinfo väljastamise, kuna olemasolev info ei näita ettevõttest tavapärast ja adekvaatset majanduspilti. Riigihanke registri päringud jäävad töösse.

«Kindlasti tuleb ettevõtetel jätkuvalt õigeaegselt esitada deklaratsioonid, ent oleme võlamenetluses paindlikud,» ütles Laid. Samuti soovitas ta kõigil FIEdel, kellel ettevõtlustegevust seoses klientide puudusega enam ei toimu, FIE tegevuse peatamist, et ennetada uute avansiliste maksete teket.

Laid lisas, et loomulikult tuleb läbi arutada ka pikemaajalised võimalused ja sellega töö käib. «Praegu on aga eeskätt oluline rakendada kiired leevendused, mis aitaksid ettevõtetel ootamatus situatsioonis hakkama saada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles