Kodak valmistub pankrotiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodak valmistub pankrotiks.
Kodak valmistub pankrotiks. Foto: SCANPIX

Eastman Kodak on alustanud ettevalmistusi pankrotiavalduse esitamiseks, jätkates samal ajal varade müüki hädavajaliku sularaha teenimiseks, ütlevad lähedalseisvad allikad.

USA fotofirma on uurinud pankadelt uue krediidiliini võimalust, kui esitab pankrotiavalduse vastavalt USA pankrotiseaduse 11. peatükile, mis võimaldab ettevõtetel tegevust jätkata, samal ajal rahaasju ümber korraldades.

Uudis, mille esimesena avaldas Wall Street Journal, kustutas niigi räsitud Kodaki aktsiatelt eile 28 senti. Börsipäeva sulgemisel olid Kodaki aktsiad väärt 47 senti, olles aastatagusega võrreldes kukkunud enam kui 90 protsenti.

Kodak keeldus ettevalmistusi kinnitamast, väites pressiteate vahendusel: «Lähtuvalt oma pikaajalisest poliitikast Kodak turukuulujutte ja -spekulatsioone ei kommenteeri.»

Läinud septembris Kodak seda siiski tegi, reageerides kuuldustele võimalikust maksejõuetusest pressiteatega, millest võis lugeda, et on «pühendunud täitma kõik oma kohustused ega kavatse esitada pankrotiavaldust».

Viimastel päevadel tuleb firmast üha rahutukstegevamaid märke. Lahkunud on kolm direktorit, New Yorgi börs hoiatas aga, et võib Kodaki noteeringu tühistada, kui aktsiahind jääb allapoole 1 dollari taset.

Detsembri lõpus lahkusid Kodaki juhatusest kaks väljaostufirma Kohlberg Kravis Robertsi esindajat, mis paigutas firmasse 300 miljonit dollarit. Lahkus ka Laura Tyson, kes oli president Bill Clintoni juhtiv majandusnõunik.

Kodak maksis 2010. aastal KKRilt laenatud 300 miljonit dollari tagasi, kuid väljaostufirmal on siiani garantiikirju Kodaki aktsiate ostmiseks hinnaga 5,50 dollarit tükk.

Kodak on üritanud teenida raha oma enam kui 1000 patendi müügist, üritades lõigata kasu intellektuaalomandi väärtuse võimsast tõusust olukorras, kus paljud suured tehnoloogiafirmad võitlevad turuosa pärast nutitelefonide ja muu digitaaltehnoloogia vallas, mis puudutab ka fotograafiat.

Kuigi paljud potentsiaalsed ostjad olevat ilmutanud «elavat huvi», ei ole müük aga edenenud ning sularahakrahh läheneb.

Kaks kuud tagasi hoiatas ettevõte, et ei pruugi eelseisvat 12 kuud vastu pidada, kui ei suuda müüa varasid või leida lisakapitali.

Olukorraga tuttavate isikute sõnutsi on Kodak pidanud läbirääkimisi muuhulgas Citigroupi ja JPMorgan Chase’iga, uurides võimalust saada raha, millega «11. peatüki» tingimustes edasi tegutseda.

Copyright The Financial Times Limited 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles