Kriisis majutussektor küsib riigilt maksuvabastust ja palkade kompenseerimist (3)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Rahvusvaheline merenduskonverents Tallink Spa & Conference hotellis. Pildil Peter Roose.
Rahvusvaheline merenduskonverents Tallink Spa & Conference hotellis. Pildil Peter Roose. Foto: Küllike Rooväli

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit pöördub majutus- ja toitlussektori kuni 70protsendilise kukkumise tõttu abi saamiseks valitsuse poole ja palub võimudelt kuni aasta lõpuni käibemaksuvabastust ning sundpuhkusel ja karantiinis töötajatele töötukassa reservist kuni 80 protsenti töötasu.

Eesti majutus- ja toitlustusasutusi ühendav Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juhatus pöördub abimeetmete saamiseks valitsuse poole.

Liidu juhatuse esimehe Peter Roose sõnul prognoosib liit oma liikmetelt pärit teabe põhjal hotellide täituvuse kukkumist märtsikuus 60–70 protsenti.

«Kukkumine on väga ränk ja on jõudnud esimesena tänavatele, kus kannatajateks eeskätt majutus- ja toitlustusasutused, tegelikult kogu turismi- ja meelelahutustööstus laiemalt. Situatsioon muutub niivõrd kiiresti, et ei saa välistada, et juba uuel nädalal näeme esimesi päris tühje majutusasutusi. See tähendab praktiliselt samaaegset inimeste sundpuhkustele saatmist, mis on valusad otsused nii töötajatele kui tööandjatele,» ütles Roose.

Roose sõnul on hotellid ja restoranid eeskujulikud terviseameti suuniste järgijad, sest see on osa majutusasutuste ja toitlustuskohtade DNAst. «Paraku ei ole see hetkel argument, sest kui pole lende ja üritusi, ei ole vaja ka nende teenindajaid. Valitsusest on tulnud signaale, et seekordset kriisi hallates võib riik läbi oma volitatud ametite, eeskätt läbi maksu- ja tolliameti olla paindlikum ja vastutulelikum, et säästa töökohti ja inimeste elementaarseid sissetulekuid,» sõnas Roose.

Hotelliliidu ettepanekud:

  • Sundpuhkusel või karantiinis olevatele töötajatele riigipoolse töötasu kompenseerimine Töötukassa reservist kuni 80 protsenti töötajate keskmisest palgast kuni aasta lõpuni
  • Vabastada hotellid ja restoranid käibemaksust kuni 2020 kalendriaasta lõpuni
  • Kaotada erisoodustusmaks
  • Sotsiaalmaksu ajatamine ilma täiendavate intresside ja trahvideta kuni 2020 kalendriaasta lõpuni
  • Koostöös Kredexiga võimaldada sektoris tegutsevatele ettevõtetele jooksvate kohustuste ja käibevahendite ning laenumaksete garantiisid
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles