Idufirmadel läks investorite haaramine lihtsamaks

PM Majandus
Copy
Rahapesuvastase idufirma Salv asutasid endised Transferwise'i insenerid Sergei Rumjantsev, Taavi Tamkivi ja Jeff McClelland.
Rahapesuvastase idufirma Salv asutasid endised Transferwise'i insenerid Sergei Rumjantsev, Taavi Tamkivi ja Jeff McClelland. Foto: Jake Farra

Riigikogu võttis vastu seaduse, mis hõlbustab idufirmadel investorite kaasamist. Näiteks ei pea kõik investorid enam notari jutul käima.

Viimast muidugi juhul, kui firma osakapital on vähemalt 10 000 eurot ja kõik osanikud on lihtsustatud tehingu vormiga nõus.

«Seadus lahendab probleemi, millele idufirmade loojad on korduvalt viidanud,» kommenteeris keskerakonna fraktsiooni aseesimees Andrei Korobeinik. «Tüüpilises idufirmas võib olla kümneid osanikke, optsiooniprogrammide raames saavad osaluse näiteks programmeerijad. Osanike seas võib olla ka mitu välisinvestorit. Uue investeeringu kaasamiseks peavad kõik osalised jõudma ühel ajal ühe konkreetse notari juurde – see on väga tõsine väljakutse.» Uue seadusega see muutub.

Korobeiniku sõnul on seaduse vastuvõtmine oluline samm Eesti konkurentsivõime tõstmiseks. Ta lisas, et sarnased reeglid kehtivad paljudes riikides, muuhulgas ka Soomes, Lätis, Inglismaal ja USAs ning nüüd muutub ka Eesti majanduskeskkond idufirmadele atraktiivsemaks. Eesti on tuntud oma iduettevõtete poolest, kuid siiani kolisid need firmad tihti investeeringute kaasamiseks välismaale.

Eelnõu väljatöötamisele kulus üle poole aasta. Esimese versiooni algatas riigikogu õiguskomisjon. Sarnase, kuid veidi konservatiivsema initsiatiiviga tuli välja valitsus. Lõpptulemuseks on täna vastu võetud kompromiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles