Nafta hinda ähvardab kaos: saudid plaanivad musta kulla üleujutust (8)

PM Majandus
Copy
Alles eelmise aasta lõpus läks maailma kalleim ettevõte, Saudi Araabia riiklik naftakompanii Aramco, börsile.
Alles eelmise aasta lõpus läks maailma kalleim ettevõte, Saudi Araabia riiklik naftakompanii Aramco, börsile. Foto: AMR NABIL/AP

Saudi Araabia ähvardab ujudata maailmaturu naftaga üle, mis omakorda viiks niigi languses naftahinnad veelgi järsemalt alla. Tegu oleks reaktsiooniga naftakartelli OPEC ja Venemaa kõneluste nurjumisele.

Maailma suurim naftaeksportija juba alustas laupäeval hinnasõda, alandades hindu viimase 20 aasta kõige kiiremas tempos ja pakkus Euroopa ja Kaug-Ida riikidele ning USA-le enneolematud soodustusi. See omakorda sundis ostjaid loobuma teiste pakkujate naftast, vahendas Bloomberg.

Uudisteagentuuri teatel vihajavad Saudi Araabia otsustajad, et võivad järsult tõsta ka oma toodangut - seda senise 9,7 miljoni barreli asemel isegi kuni 12 miljonini päevas. Ennustatakse, et nii võib niigi koroonavooriirusest räsida saanud nafta hind langeda isegi 26 dollarini barrelist.

Sellega soovib Saudi Araabia survestada teisi naftatootjaid ning eelkõige Venemaad, pidama läbirääkimisi. Reedel nurjusid Venemaa ja kartelli läbirääkimised, kui esimene keeldus toodangut vähendamast. Arvatakse, et Venemaa omakorda soovib sammuga, mis alandab oluliselt nafta hinda, tekitada paksu pahandust USA kildanafta tootjatele, kelle tasuvushind on suhteliselt kõrgem.

OPECi ministrid soovitasid neljapäeval naftatootmise drastilist vähendamist seoses majanduse aeglustumisega uue koroonaviiruse puhangu tõttu. Naftakartell OPEC lootis veenda Moskvat naftatootmist kärpima, et koroonaviirusest tingitud hinnalangust tasa teha. OPECi ministrid soovitasid neljapäeval oma liitlastel kärpida tootmist 1,5 miljonit barrelit päevas.

Toornaftatehingute hind New Yorgi börsil langes päeva lõpuks 10,4 protsenti, jäädes pidama tasemel 41,28 USA dollarit barrelist. Londoni Põhjamere brendi hind langes 9,4 protsenti, sulgudes tasemel 45,27 dollarit barreli eest. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles