Venemaa näitas kartellile trääsa: nafta hind kukkus järsult (13)

PM Majandus
Copy
Naftapuurtorn
Naftapuurtorn Foto: Lucy Nicholson / Reuters/Scanpix

Maailmas hakkas reedel ärevaks minema pärast seda, kui Venemaa lükkas tagasi OPECi ettepaneku tootmist vähendada. Nafta hind on olnud languses seoses sellega, et peljatakse majanduse jahtumist koroonaviiruse tõttu.

Ühenduste OPEC ja OPEC+ kõnelustel ei jõutud kokkuleppele naftatootmise vähendamises, ütles reedel Vene energeetikaminister Aleksandr Novak. 

«Mis puudutab tootmiskärpeid, arvestades tänast otsust, ei ole 1. aprillist ükski OPECi ega OPEC+ riik kohustatud tootmist vähendama,» ütles ta ajakirjanikele pärast kõnelusi.

OPECi ministrid soovitasid neljapäeval naftatootmise drastilist vähendamist seoses majanduse aeglustumisega uue koroonaviiruse puhangu tõttu. 

Toornaftatehingute hind New Yorgi börsil langes päeva lõpuks 10,4 protsenti, jäädes pidama tasemel 41,28 USA dollarit barrelist.

Londoni Põhjamere brendi hind langes 9,4 protsenti, sulgudes tasemel 45,27 dollarit barreli eest.

Naftakartell OPEC lootis veenda Moskvat naftatootmist kärpima, et koroonaviirusest tingitud hinnalangust tasa teha. OPECi ministrid soovitasid neljapäeval oma liitlastel kärpida tootmist 1,5 miljonit barrelit päevas.

Lõpuks hakkasid langema ka kütusehinnad Eesti tanklates. Alles reedel kirjutas Postimees, et kuigi nafta hind on eelmise aasta lõpuga võrreldes kukkunud veerandi võrra, aga autokütuste hinnad meie tanklates püsivad paigal.

Alexela juhatuse liikme Alan Vahti kinnitusel langesid aga nüüd kütusehinnad tanklates suurusjärgus 7 senti liiter, näiteks bensiin alla 1,30 piiri.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles