GRAAFIKUD ⟩ Nafta hind kukub, autokütuste hinnad on paigal (17)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kütusetankla.
Kütusetankla. Foto: Tairo Lutter

Nafta hind on eelmise aasta lõpuga võrreldes kukkunud veerandi võrra, aga autokütuste hinnad meie tanklates püsivad paigal.

Brenti nafta hind langes eile alla 50 dollari taseme ja langus jätkus täna hommikul 49,30 dollarini barrel, mis on madalaim hind alates 2017. aasta juulist. Hinnalanguse põhjuseks on asjaolu, et turuosalised kardavad koroonaviirusest põhjustatavat majanduskasvu aeglustumist ning sellest johtuvat nõudluse kahanemist.

Lisaks on kauplejad mures, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ja kartelli mittekuuluvad naftatootjad ei suuda tootmise kärpimise ulatuses kokku leppida.

Kui Brenti nafta hind on võrreldes 27. detsembriga kukkunud 26,6 protsenti, siis bensiinide 95 ja 98 ning diislikütuse hind on langenud üks kuni kaks protsenti.

Nafta hinnalangusele annab hoogu Venemaa vastuseis naftatoodangu drastilisele kahandamisele. OPECi sisuline liider Saudi Araabia pressib liikmesriikidele ja kartelli mittekuuluvatele naftatootjatele peale toodangu kärpimist 1,2 miljoni barreli võrra ööpäevas, samal ajal kui Venemaa president Vladimir Putin on öelnud, et nende riik on nafta praeguse hinnatasemega rahul.

Investeerimispanga Goldman Sachs energiaturgude analüütik Damien Courvalin kirjutas klientidele, et selle aasta esimeses pooles kahaneb nõudlus nafta järele 2,1 miljoni barreli võrra ööpäevas.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles